SPZ

SPZ Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

Idiotem za 10 000 korun. A legálně!

Politici se rozhodli, že i my můžeme být jako oni - jen za vlastní peníze: ministr dopravy Pavel Dobeš, u nějž si nejsem jistý politickou příslušností, přinesl do vlády návrh (a ta jej schválila, stvrzení čeká parlament), podle kterého bychom se i my, obyčejný plebs, mohli na autě chlubit podobnými SPZ jako kmotři a nejrůznější zloději. Jen bychom to dělali oficiálně a za své: za 5000 korun za kus, tedy za 10 000 korun za auto.

 

Konečně! Jak znám totiž nás Čechy, milovníky nejhorších náhražek společenského statutu, je to přímo fantastický nápad! Politici, kmotři, zloději, piráti dálnic a mnozí další sympaťáci nám nejdřív ukázali, co to v Česku znamená něco dokázat: kromě jiného stačí mít na autě SPZ s podezřelou číselnou kombinací. Teď si to za úplatek, jen oficiální, můžeme konečně dopřát i my, nuzáci.

 

Díky! K největší TV plazmě v paneláku, třem mobilům na stole v restauraci a ojetému a možná ukradenému audi s chipnutým motorem venku tak přibude čtvrtý element českého výsadního společenského statutu – legálně uplacená SPZ. Zhruba řečeno nám politici dávají šanci stát se ještě většími idioty za pouhých 10 000 korun. Proč ne?

 

Je tu ale problém. Politici, kmotři a zloději, což často bývá tatáž osoba, si sice „privátní“ SPZ taky kupovali, jenže obvykle z veřejných, tedy nám ukradených peněz. Nám politici nabízejí vstupenku do exkluzivního klubu za vlastní, což není úplně totéž. Je to stejné, jako kdyby vás zavřeli za to, že jste si ukradli své vlastní peníze. Jaký statut pak asi budete mít mezi ostatními zloději?

 

Navíc se vsadím, že zaplacené SPZ ztratí veškerou exkluzivitu právě v momentě, kdy si je bude moct koupit každý. Představte si třeba, že by Monte Argentario bylo hned vedle Lipna. Myslíte si, že byste tam i pak potkávali třeba Milana Urbana v bílých šortkách?

 

Ne že bych proti soukromým SPZ něco měl. Když někdo může dát několik miliónů za fialový barák, proč ne 10 000 korun za SPZ? Pokud ale politici schválí možnost koupit si soukromou SPZ i legálně, ztratí čísla jako 6A6 6666 jakoukoli exkluzivitu.

 

Dokonce naopak: nikdo už nebude vědět, kdo si stihl značku ještě uplatit za ukradené peníze, takže aspoň něco umí, a kdo už si ji jen koupil za své, takže je idiot. Lidé jako třeba Aleš Trpišovský pak budou muset uplácet, aby měli obyčejnou SPZ. Což nevidím úplně rád, protože podívám-li se na svou SPZ…