Je vhodné masové nadužívání antidepresiv?

Vážený pane doktore, v okruhu svých známých i sledováním v médiích zjišťuji stále větší počet lidí, často i velmi mladých před plnoletostí, kteří užívají dlouhodobě antidepresíva. Přestože jsou dnes údajně nové generace těchto léků s minimálními negativními vedlejšími účinky, mám pocit, že někdy je to ulehčení a zjednodušení problému, tj. léčby, i pro lékaře. Jsou tyto léky opravdu tak masově vhodné? I. P.


O všem, co k tomu řekneme, měli bychom mít nejprve skutečná čísla. Ano, spotřeba antidepresív významně roste. Ano, mnohdy nahrazují zdlouhavou a pracnou psychoterapii, na niž v současném systému úhrad není dost času. To není jen chyba lékařů, ale celé společnosti, která si priority a ekonomiku zdravotnictví takhle nastavila.

 

Naproti tomu si ale řekněme, že ruku v ruce se stoupající preskripcí antidepresív klesá sebevražednost, což je prokázáno skoro v celé Evropě. Zvýšená spotřeba antidepresív je také dána skutečným nárůstem výskytu deprese a úzkosti v populaci, zvýšenou dostupností péče, změnou diagnostických kritérií, osvětou a destigmatizací deprese. Je to dobře, nebo špatně? Bylo by lépe ty lidi nediagnostikovat, považovat je namísto toho třeba jen za líné a neléčit?

 

To je sporné. Je pravda, že každý takový vývoj s sebou nese jisté riziko módnosti, jež časem pomine, a také zneužití, proti kterému stojí za to se zaměřit. Jenže zrovna antidepresíva nejsou návyková v pravém slova smyslu a také nemají nějak dramaticky škodlivé nežádoucí účinky, spíše naopak. To všechno jejich masové použití usnadňuje a zároveň zmenšuje motivaci něco proti tomu dělat.

 

Takže odpovědi jsou tři:

 

za prvé, žádné masové použití jakéhokoliv léku (nejen antidepresíva) není vhodné.

 

Za druhé, každý případ je třeba posoudit individuálně.

 

A za třetí, zrovna u antidepresív nejde o žádné drama, ačkoli nárůst jejich spotřeby je velký. Mezi deseti nejpředepisovanějšími léky u nás (počet balení za 2. čtvrtletí 2010, stav ke 2. 9. 2010) není ani jedno antidepresívum (neurol je anxiolytikum): na prvním místě je Anopyrin 100mg (proti srážení krve, 411 558), následují detralex („na žíly“, 258 797), lusopress („na tlak“, 215 276), Milurit 100 (prevence močových kamenů aj., 187 700), Furon 40mg, indap (diuretika; „na tlak“, 175 214, resp. 169 472), Lorista 50, Lokren 20mg („na tlak“, 157 712, resp. 146 555), hydrochlorothiazid (diuretikum; „na tlak“, 140 510) a nakonec Neurol 0.25 („na úzkost“, 137 823).

 

Jak vidíte, stále na celé čáře vítězí kardiovaskulární systém, kdepak nemocná duše.