Vláda

Vláda Zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia.cz

Utahování opasků? Premiér by měl nahnat vládu do vlaku!

Naši politici se rádi inspirují na Západě, a zvlášť když jde o jejich požitky. Měli by se na Západ podívat i nyní, co nás tak rádi zbavují důchodů či porodného, za které nám dávají vyšší i nové daně, zatímco sobě i svým úředníkům stále rozdělují královské odměny.

 

Víte, s čím například začal úřadovat nový francouzský prezident Francois Hollande - socialista, jenž u moci obvykle trpí rozpočtovou inkontinencí? Kromě jiného nařídil všem svým ministrům, aby na služební cesty kratší než tři hodiny jezdili místo šoférovanými auty vlakem. Voila!

 

Mimochodem: ve Velké Británii jezdí poslanci vlakem do svých volebních obvodů už dávno, pokud si za služební náhrady zrovna nepředplácejí televizní pornokanály. A to jde ve srovnání s námi, kde na průměrnou měsíční almužnu zhruba tisíc euro nedosáhne téměř sedmdesát procent lidí, o mnohem bohatší země, dokonce někdejší velmoci!

 

Umíte si něco podobného představit u nás, kde frajeři typu Lubomíra Zaorálka, co tak miluje sociální spravedlnost, zásadně létají i z Prahy do Ostravy? Přitom je Česko na francouzskou medicínu jak dělané: vzhledem k jeho velikosti by u nás ministři jezdili pouze vlakem.

 

Ano, české vlaky nabízí trochu jiný rychlostní i komfortní standard než francouzské TGV. Třeba do Českých Budějovic by ministr zemědělství Petr Bendl, kdyby jej náhodou kmotr Ivo Rittig nakonec skutečně pověřil privatizací Budvaru, cestoval celý den. A dost možná by mu cestou, zatímco by na WC hledal toaletní papír, někdo ukradl mobil, notebook i kytaru.

 

No a co? Zaprvé: každá minuta, jež zdrží většinu ministrů od práce, bývá dobrá. A zadruhé: nejsme v tom našem nádherném svinčíku všichni společně, včetně politiků? Nakonec nic nenahradí společně sdílenou zkušenost, jak víme. Takový David Rath nyní jistě ocení zkušenost s vazbou, přinejmenším si udělá pár nových kamarádů.

 

Jízda vlakem samozřejmě náš děravý rozpočet nespasí, na to jej politici léta vykrádali, jak to jen oni umějí. Jde ale o důležitou symboliku: když už máme vyžít bez důchodů, porodného či podpory v nezaměstnanosti, chceme aspoň vidět, že i takoví fachmani jako Miroslav Kalousek občas přežijí jízdu vlakem. Třeba jej někde mezi Prahou a Bechyní napadne nějaká další daň.