Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Handrejch Jan / Právo / Profimedia.cz

Plně podporuji vítězství soudruha Filipa

Vojtěch Filip zůstane v čele komunistické strany. To je dobře, přesně taková osoba tam má být. Pravý charakter této strany by nemělo zastřít nějaké kosmetické opatření. Soudruh Filip má v tomto mou plnou podporu.


Předseda Filip ve svém projevu vyjádřil některé pozoruhodné myšlenky. Třeba že politický styl Jiřího Paroubka byl tak vychloubačný, že to už ubližovalo celé levici, tedy i komunistům. To řekl soudruh předseda velmi dobře. Nicméně tento problém už pominul a je možné se dát do další práce.

 

Jako vůdce strany je člověk, který od roku 1986 spolupracoval se Státní bezpečností pod krycím jménem Falmer, postavou velmi vhodnou a zkušenou. Pravda, české soudy usoudily, že Filip sice práskal, ale nevěděl, že práská StB, protože práskal zpravodajské službě a netušil, pod kým je organizována.

 

Soudruh Filip musí být asi trochu jednodušší povaha. Každý, kdo pobral trochu rozumu, přece věděl, že nad vším je tu StB a pak se ještě mohou vést spory o to, jestli výš bylo politbyro KSČ, nebo StB. Možná se tak trochu přetahovali. Gauneři to byli všichni, takže by to byla debata spíše akademická. V každém případě neuškodí, když si lidé sjezdový projev soudruha předsedy přečtou v plném znění.

 

Dočteme se tam třeba, jak se má naše země orientovat na Asii a Latinskou Ameriku. Je pravda, že je tam teď u moci mnoho ostrých hochů i dívek, co by si s Filipem rozuměli. Ještě se v projevu dočteme, jak je Gruzie drzá. Citujeme: "Připomenu ještě jedno významné datum 8. srpen roku 2008, nebyl to jen den zahájení olympijských her v Pekinu. Den, kdy v duchu antické tradice měly mlčet zbraně. Tenkrát díky jednomu také politikovi – gruzínskému Saakašvilimu – zbraně nemlčely. Věrolomný útok na Cvinchali jednotky ruské armády odvrátili a zasadili agresorovi zdrcující porážku." Cituji doslovně včetně pravopisu.

 

Nebo: "Dá se očekávat, že v horizontu deseti let se mezi USA a Čínou uskuteční hlavní zápas o globální prvenství. My v KSČM nepochybujeme o tom, kdo bude vítězem tohoto zápasu nejen o ekonomické vedení, ale i o charakter sociálně-ekonomického modelu a politického systému pro první dekády 21. století."

 

Tak už víme, na čem jsme. Pokud někdo pořád říká, že komunisté nejsou nebezpeční, protože nemají za hranicemi "velkého bratra", je potřeba to tvrzení trochu opravit. Nemají, protože původní velký bratr se jim pod tíhou vlastních problémů složil a zatím se nenašel žádný důstojný nástupce. Je ale patrné, že by komunisté někoho takového chtěli. Když ne Rusko, proč ne třeba Čína a Venezuela?

 

Aktuálně není třeba se příliš třást. Rusko je vymírající společnost a na Čínu ještě prasknutí všech ekonomických bublin čeká. Už sto let se čeká konec Ameriky a pořád nic. Oni se imperialisté a kapitalisté vždycky nějak otřesou a jede to dál, zatímco v pokrokových zemích se lidé dožívají nižšího průměrného věku než na prohnilém Západě. Asi nějaká intrika CIA. Lidé jako Filip vykládají mýty o tom, jak jsme byli vyspělá země a jak dobře se nám obchodovalo. Že dodnes nedokážeme dostat dlužné peníze z různých pokrokových zemí a ani Ruska samého, to jim nevadí.

 

Nestálo by za řeč se o komunistech zmiňovat. Jen hrozí, že budou pod krkem držet příští (asi Sobotkovu) vládu vedenou ČSSD. O Sobotkovi je známo, že vlastními názory a zásadami moc nepřekypuje. Jak bude potom vypadat rozvoj téhle země a její prestiž, po čemž levice tak volá, bude dost zajímavé. No abych použil jemné nuance, bude to "zajímavé".

AUTOR JE REDAKTOREM MF DNES