Daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti Zdroj: Profimedia.cz

Znáte větší pitomost než daň z nemovitostí?

V tyto týdny čeká každého, kdo se postaral za své peníze o své vlastní bydlení, zvláštní rozkoš. Bude platit daň z nemovitostí. Daně už se u nás platí z kde čeho. A jestli si někdo myslí, že by se to po Kalouskově odchodu nějak zlepšilo, tak sotva. Jak říkal jistý liberální ekonom, jak do místnosti vstoupí vláda, držte si peněženky.

Tak třeba podle ČSSD jsou u nás majetkové daně velmi nízké a je nutné je zvýšit. Jde třeba právě o daně z nemovitostí, daně z převodu nemovitostí a daně dědické a darovací. Má to všechno nějakou logiku? Jen jednu jedinou, stát chce sebrat lidem peníze všude tam, kde je to ještě možné.

 

Že stát nějaké peníze ke své (nepříliš efektivní) činnosti potřebuje, to snad nikdo nepopírá. Není úplně spravedlivé, když se kolem "dne daňové svobody" (u nás většinou kolem půlky června) mluví o tom, že jsme doteď vydělávali "na stát". Přes všechnu mizérii nám to stát přece jen v nějakých službách vrátí, takže představa, že půl roku děláme na státní byrokracii je nadnesená. To ale nic nemění na tom, že nad některými daněmi zůstává rozum stát.

 

Proč má být někdo několikanásobně zdaněn za to, že si sám obstaral a zaplatil bydlení? Copak vlastnit byt nebo dům je nějaký "příjem"? Za co tady stát lidi trestá? Vlastníci nemovitostí už platili na daních, když si nechali od řemeslníků byt upravit do přijatelného stavu a nakoupili nějaký materiál a objednali si práce. Řemeslníci také daní, aspoň většinou. Všichni pořád něco daní a to kolem dokola.

 

Jaký smysl má platit daň z převodu nemovitostí? Nebo: zdědím po rodičích a zase platím. Ale proč bych měl? Oni ten majetek vytvořili vlastním úsilím a pokud nejsem vyděděný, chtěli mi ho předat. Co je státu po tom, co si předáváme v rodině a jakým právem mě chce za tohle zkasírovat? Ono je to ale jasné, právem silnějšího a protože chce ty prachy. A to co nejvíc.

 

Vždycky, když se hovoří o tom, jak u nás vládne pod knutou asociální pravice bezbřehý liberalismus, vzpomenu si na regulované nájemné a daň z nemovitostí a další perly. Jo, bezbřehý liberalismus, to by bylo krásné...