Odbory

Odbory Zdroj: Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia.cz

Odboráři mají pravdu. Jen si spletli století

Zdá se, že znovu zažíváme odborářskou éru. Není dne, aby nám něco hezkého neřekl Jaroslav Zavadil, uřvaný militantní šéf těch největších ČMKOS, jehož poslední dny nadnáší pocit vlastní moci.

 

A pozadu nezůstávají ani ostatní obvyklí podezřelí, například vždy aktivní šéf ASO Bohumír Dufek či předáci různých oborových svazů. Zajímavé je, že všichni mluví o jediném: pádu vlády.

 

Jako každý slušný člověk, co si rád přihne už v sobotu dopoledne a sem tam si potřebuje na veřejnosti zařvat nějakou sprosťárnu, stál jsem i já 21. dubna na pražském Václaváku. Takže jsem nemohl přeslechnout Zavadilův řev o tom, že demonstrace není politická, ale sociální. A stejně tak ostatní akce včetně generální stávky, které nás prý budou bolet.

 

Sociální? Jak a kde? Na Václaváku jsem nedostal ani laciné teplé pivo! Mám se pak mezi odboráři cítit sociálně jen proto, že mnozí jsou sociální případy – a zvlášť ohledně slovníku a osobní hygieny?

 

Samozřejmě že nejde o sociální akce. Odbory si totiž nyní vymiňují jediné: pád vlády, předčasné volby a vládu ČSSD s KSČM, jichž jsou v různých formách součástí. A to je ryze politická záležitost. I proto se na Václaváku spokojeně usmíval i jistý bývalý agent jménem Vojtěch Filip, dnes šéf KSČM.

 

A nic na tom nezmění, že vládu z různých důvodů nenávidí přes osmdesát procent lidí. Drtivá většina z nich nejsou odboráři, kteří vlastně nejsou nic než lobbisté, jen podle pravidel: svým předákům platí příspěvky, aby hájili jejich zájmy, zpravidla vládu ČSSD s KSČM. Která je proti zájmům mnohých jiných, třeba mých.

 

De facto dělají to samé co kmotři, tedy kdyby i těm někdo platil řádné příspěvky a oni nehájili pouze své zájmy. Jinak pijí i mluví podobně, ostatně i naši kmotři se rekrutují z manuelních profesí. 

 

Vlastně lidem jako Zavadil či Dufek, mužům v letech, rozumím: mentálně vycházejí z ROH, což taky bývala součást politiky, konkrétně KSČ. Byla to vskutku revoluční organizace; lepší peníze samozřejmě nikomu nevymohla, protože stejně jako dnes nikde žádné nebyly.

 

Místo toho vám ale zařídila prima dovolenou ve spřáteleném ubytovacím zařízení, zimní lyžování nebo čokoládu bez čokolády na vánoční stromek. To vše samozřejmě z jediného důvodu: aby všichni zase vykročili do nového roku pod nadvládou KSČ.

 

Odbory nyní odešly z tripartity. Tedy jejich legitimní platformy, kde stojí proti zaměstnavatelům, zatímco vláda se zmítá někde uprostřed a snaží se oběma stranám vysvětlit, že vše dělá špatně jen proto, že chce vládnout i po dalších volbách.

 

Ze Zavadila se stal něco jako politolog, jen s terminologií ulice. V televizi už nemluví o reformách, ale pouze komentuje politické dění. Měl by okomentovat i sám sebe: totiž že vystupuje jako politik, jen ho nikdo nezvolil. I to se stává.