Demonstrace odborářů na pražském Václavském náměstí

Demonstrace odborářů na pražském Václavském náměstí Zdroj: Jan Šibík

Jsme v rukou odborářských vyděračů

Mají odboráři právo svrhávat vládu? Samozřejmě nemají, protože to nemají v popisu role. Mají se zastávat práv zaměstnanců, kteří jsou členy odborů. Ne všichni pracující lidé jsou zaměstnanci a ne všichni zaměstnanci jsou členy odborů.

 

Na počtech ale tolik nezáleží, i menšina má nárok vyjádřit svůj názor. Je korektní říci, že důvěra ve vládu poklesla na minimum. V březnu vládě podle CVVM důvěřovalo 21 procent obyvatel. Proto by se protest a snaha vládu shodit zdál být legitimní. Problém je v tom, že podle této logiky bychom museli z veřejného života odstranit skoro všechno. Sněmovně třeba důvěřuje 17 procent lidí. Přitom si ji lidé sami zvolili.

 

Pravda, ne všichni, co se vyslovují proti, byli volit. Ale to je jejich problém. Když nevolím, tak do toho nemluvím. Senát má důvěru 23 procent, krajská zastupitelstva 39 procent. Prezident unikl o vlásek, důvěřuje mu 53 procent, ale možná pád pod 50 procent je jen otázka času. Jinak by přežila jen obecní zastupitelstva, ta mají nadpoloviční většinu obyvatel na své straně. Z ostatních institucí jsou pod „polovinou důvěry“ ještě banky, soudy, církve – a odbory.

 

Problém je v tom, že odbory nemají do svrhávání vlád co mluvit, od toho je tu Sněmovna, která je složená podle toho, jak rozhodli občané. Pro Klause by bylo kdysi snadné shodit vládu ČSSD, když měli socialisté preference 11 procent. A neudělal to. Logické je, že má proběhnout celý čtyřletý volební cyklus. Výjimkou je, když vláda ztratí podporu ve Sněmovně.

 

"Za maximálně efektivní protestní akci my považujeme stávku a nevylučujeme ji v žádné formě, to znamená ani tak, jak byla loňská 24 hodin, ani delší," prohlásil začátkem měsíce předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. To už je samozřejmě vydírání. Třeba pověstným železničářům stačí málo, aby ochromili zemi a mohli vydírat.

 

Možnosti jsou asi jen dvě. Tato vláda nějak dovládne, nebo se k moci dostane Sobotka podporovaný komunisty. Možná by ještě získal nějaký ozdobný satelitek, třeba lidovce. Pro pravicově cítícího novináře to bude krásný pohled, takovou vládu si s chutí užije. Sobotku by zachránil jen silný růst světové ekonomiky, který by v jeho domácích důsledcích mohl vydávat za svou zásluhu.

 

Jenže aspoň v Evropě tak hned příliš dobře nebude. Jestlipak budou odboráři svrhávat socialistickou vládu se stejným zanícením? To by byl zábavný pohled. Jenomže odbory jsou jen filiálka ČSSD a nepůjdou do ulic, ani kdyby lidé žili za Sobotkova vládnutí v jeskyních.

AUTOR JE REDAKTOREM MF DNES