Finance

Finance Zdroj: Profimedia.cz

Slučování ministerstev dopadne jako vždycky, přijde nás to draho

Nejlepší by bylo nic neměnit. Na první pohled to vypadá skvěle, když se zruší tři úřady, ušetří se. Jenže teď se jde na věc ze špatné strany. Jedno slučování jsme už viděli v případě Úřadu práce. Nějak to klopýtá. Teď bychom mohli čekat něco podobného.

 

Ono totiž každé slučování něco stojí. Bylo by dobré spíš uvažovat o tom, jaká činnost státu a jeho institucí je zbytečná. Může to dopadnout taky tak, že vznikem jednoho většího úřadu ze dvou skoro velkých vyrobíme cosi jako obrovský svícen, pod kterým bude tma ještě temnější. Byrokracie miluje velké instituce.

 

A dále jev, který každý zná z osobního života. Tak třeba firma usoudí, že práci dvou lidí zastane jeden, tak toho jednoho propustí. Pak se ukáže, že ten druhý na ni nestačí, tak ji zkusí rozdělit mezi další dva zbylé. Jenomže ti jsou otrávení z nových úkolů, za které mají stejně peněz a méně času. Tak je neudělají, nebo je nedělají dobře. Nakonec bude třeba přijmout nového člověka a znovu ho pracně zaučovat, nebo na ty úkoly rezignovat.

 

Sloučení ministerstev bude znamenat propouštění, přičemž není jasné, že budou propuštěni ti méně výkonní. Vyhodí tedy "takovou tu paní" která ví dvacet let všechno, zatímco šéfové si ponechají slečnu XY, co je dva roky po škole. Hádejte proč. No jistě, přece kvůli tomu, že slečna je "flexibilní" a umí "kooperovat".

 

Bude taky nutno hodně stěhovat, kupovat nové skříně a softwary. Tak asi rok či déle potrvá chaos větší, než byl ten předchozí, v kterém se aspoň někdo vyznal.

 

Stát pořád něco zakládá, ruší, slučuje. Samozřejmě, nemuseli jsme zachovat komunistická ministerstva těžkého průmyslu, lehkého průmyslu, paliv a energetiky a zahraničního obchodu. Ale dnes už jde v podstatě o fasádu. Byrokracie je jako gumový had, zmáčkne se na jedné straně a on se jen tak vyboulí na druhé. A z hlediska politiky, jak máme věřit otcům lidu jejich úmysly? Jak budou chtít, zavedou zase nějaká ta nová ministerstva a místo zeštíhlování se tomu bude říkat specializace. Jak jinak všechny ty zasloužilé straníky odměnit?

 

Nechal bych to být, jak to je. Slučování znamená úsporu, co nebude zadarmo.

AUTOR JE REDAKTOREM MF DNES