Demonstrace Stydím se za vládu na pražském Václavském náměstí

Demonstrace Stydím se za vládu na pražském Václavském náměstí Zdroj: Jan Šibík

MF Dnes odhalila "blbou náladu", jaká tu ještě nebyla. Co s tím?

Takže zase máme "blbou náladu". Termín připisovaný bývalému prezidentu Havlovi (byť ten se k němu nehlásil a údajně ho jen jednou citoval v dávných rozhlasových Hovorech z Lán) označuje všeobecné rozladění a otrávenost z poměrů. Podle deníku MF Dnes "blbá nálada v Česku zřejmě dosáhla rozměrů, které za posledních dvacet let nemají obdoby".

 

 

Noviny oslovily sto úspěšných lidí různých profesí (lékaře, podnikatele či vědce, to vše okořeněné několika celebritami) s otázkou, zda vláda vládne dobře. Tři čtvrtiny odpověděly, že ne. Deník to dává do souvislosti s protivládními protesty a demonstracemi. Naposled oznámili, že do ulic vyjdou poprvé v polistopadové historii naštvaní důchodci.

 

 

Co s tím? "Blbá nálada" je tím nejblbějším řešením. Je to stav, který společnost paralyzuje a zbavuje přirozených instinktů. Navíc vede k tomu, že jaksi vnitřně "delegujeme" svůj pocit štěstí na někoho dalšího, v tomto případě politiku a vládu. Zveličujeme jejich vliv a vede to k pocitu, že všechno mizerné v životě zavinili "oni", nikoliv "my". Samozřejmě je to iluze.

 

 

Vláda (ať už míníme tu konkrétní současnou, anebo obecně jakékoliv zvolené politiky) ovlivňuje naše životy mnohem méně, než si myslíme. Nenávist k arogantním politikům, úředníkům či podnikatelům je jen placebem naší vlastní neschopnosti, někdy i pohodlnosti.

 

 

V posledních dnech jsem mnohokrát slyšel varování, že lidé jsou tak naštvaní, že už brzy vyjdou do ulic. Může se to stát. Je možné svrhnout dnešní režim, ale měli bychom si dopředu uvědomit, že žádný lepší neexistuje. Ten nový bude buď stejný, nebo horší.

 

 

Osobně nevidím řešení ani v demontáži celého režimu, ani v nekonečném zakládání nových "nadějných" politických stran. Máme tu několik stran relativně silných, ale se zkompromitovaným vedením a slabou členskou základnou. Kdyby se všichni ti schopní a chytří naštvaní lidé začali angažovat ve stávajících stranách, byla by to ta nejlepší forma politické renovace.

 

 

Já vím, už to sousloví "angažovat se ve straně" zní hloupě. Ale našel jsem v knížce starých článků Karla Kryla velmi výstižný citát řeckého filosofa Platóna: "Ti, kteří jsou moc chytří na to, aby se angažovali v politice, budou potrestáni tím, že jim budou vládnout ti hloupější." Zatím to tak je. Není hloupé se s tím jen tak smířit?