Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

Demokracie podle Klause

Není náhoda, že je to právě český prezident Václav Klaus, koho na probíhajícím skandálu trápí zveřejnění odposlechů a ne to, že se pražský magistrát v Česku stal hlavním symbolem korupce.

 

Je naopak typické, že právě Klaus za to, co ničí demokracii, neoznačil privatizaci politické moci lobbisty a mafiány, ale to, že se veřejnost o těchto praktikách prostřednictvím odposlechů a médií dozvěděla něco konkrétnějšího, než co už roky věděla.


Nikdo jiný nemá na korupci a klientelismus v české politice tak velký osobní podíl jako dnešní prezident. Začalo to jeho odmítáním jasných legislativnch pravidel pro privatizaci a nakládání se státními penězi.


Právě Klaus stál za opoziční smlouvou, jíž si dvě největší strany na čtyři roky rozparcelovaly celý stát. To on dnes nejvíc podporuje firmu Věci veřejné, která vznikla pod rouškou politické strany, aby ovládla veřejné finance. On kryl celé roky záda pražskému primátorovi Bémovi a ve své bývalé ODS (v níž má stále obrovský vliv) podporoval vždy křídlo "kmotrů" bránících účinnému boji s ekonomickou kriminalitou.


A je to Klaus, kdo ve své nekonečné ješitnosti nikdy nedokázal přiznat svůj omyl (jeho přívrženci si to pletou se zásadovostí). I když to ODS v posledních volbách připravilo o vítězství v její tradiční baště - Praze. Klaus je dlouhodobě tou příslovečnou žábou sedící na prameni očisty české politiky.


Dokud bude mít v politice vliv, bude vždy urputně bránit tomu, aby moc politiků podléhala větší kontrole ze strany veřejnosti i justice.


Pokud chce česká pravice přežít, nestačí, když se zbaví Béma, musí se konečně zbavit Klause.


Vyšlo v deníku SME.