Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: David Malík / Blesk.cz

Špatný den Romana Janouška

Situací, kterou nevymyslíte, skončila jedna fáze kariéry Romana Janouška v Praze. Muž, který ze zásady nedával rozhovory novinářům, s nimi mluví zcela opilý v pravé poledne na chodníku poté, co se zachoval jako nejhorší ruský zbohatlický dobytek a přejel opilý ženu, jež se ho snažila zastavit po dopravní nehodě.


Je to v každém ohledu epický zvrat v kauze odposlechů a spousta lidí z toho má rozhodně hodně škodolibou radost. Nicméně bylo by dobré si uvědomit, že Janoušek se zjevně dostal do stavu, kdy se rozhodl, že v Praze může úplně všechno (i řídit své Porsche Cayenne s registrační značkou, která obsahuje jeho rok narození 1968, v jakémkoli stavu).

 

Mít na magistrátu kamarády, kteří vašim kamarádům vrátí řidičák zabavený po jízdě pod vlivem, je jedna věc, ale najet opilý do člověka? To je něco jiného. Na to už musíte mít opravdu náturu. Z tohohle ohledu je vlastně sympatické, že Janoušek před policisty utíkal, protože to dokazuje, že mu zbytky strachu ze státních orgánů stále ještě zůstaly.



Bude teď fantastické sledovat Janouškovu obhajobu. Už z jeho opileckého žvatlání po zadržení je zřejmé, že se to bude hrát na jakési spiknutí. Pokud ale máte před polednem v krvi dvě promile, jde zjevně maximálně o spiknutí alkoholu proti vaší osobě. Kterému, jak známo, nedokáže dlouhodobě čelit nikdo.

 

Jak to s Janouškem dopadne, bude do značné míry velká zkouška Janouškova vlivu. Třeba nakonec všichni s překvapením zjistíme, že má nemocné příbuzné a je mu třeba dát milost.