V příštím životě chci být slepice

 

Představuju si, jak sedí na obláčku a ťukají si na čelo. Art Scholl, letecký akrobat, který se zabil při natáčení filmu Top Gun, protože ho zradil stroj. Brandon Bruce Lee, herec a syn legendy kung-fu, jenž za film Vrána místo honoráře dostal kulku do hlavy. Vic Morrow a dvě děti, které při přípravě spielbergovské produkce televizního filmu Zóna soumraku rozsekala vrtule helikoptéry. Kaskadér Harry L. O’Connor, jemuž se stal osudným film xXx a oblouk Palackého mostu v Praze. A pak herec Roy Kinnear – ten si do té hlavy musí přímo bušit. Britského klasika totiž před lety připravil o život kůň neboli zvíře, kvůli jehož bezpečnosti se teď v Americe ruší nákladné natáčení.

 

Abychom byli konkrétní: je tomu jen pár dní, co producenti dostihového seriálu Luck s Dustinem Hoff manem v hlavní roli zastavili všechny kamery. Během fingovaných závodních scén jim uhynul už třetí kůň, aktivisté začali být nepříčetní, a tak se radši celý projekt zrušil. Prý nic nezanedbali, ale náhoda je blbec ... No je, Roy Kean a jeho kamarádi z obláčku by o tom mohli vyprávět.

 

Své by mohl říct i legendární režisér Francis Ford Coppola: když točil svou slavnou Apokalypsu, bojoval s tajfuny, infarktem Martina Sheena a o život přišel málem i on sám. Přesto to nevzdal. Asi proto, že ho netrápili aktivisté. A to přitom přímo před kamerou popravil vodního buvola. Je mi líto koní, kteří nedoběhli. Mnohem víc ale soucítím s lidmi, kteří kvůli těm koním přišli o práci. Je mi líto i slepic strádajících nedostatkem místa, ale toho mají málo i lidé v jihoamerických slumech.

 

 

Je to celé divné. Ve velkém oplakáváme koně, celebrity nebo hokejisty, ale když nám umírá dědeček, odbudeme to okřídleným rčením: C’est la vie. Jenže „la vie“ jsou i ty namačkané slepice a uhynulí oři a rozhodně nemají víc práv než pánové Kinnear, Morrow, Lee a konzumenti vajec. Jenže vysvětlujte to aktivistům na stromech.

 

Takže mám sen: jestli se dočkám příštího života, chtěla bych být slepice. Aktivisté se mi postarají o životní prostor, práv doznám možná víc, než kolik jich mám jako žena. O Velikonocích mě nikdo nebude bít.

 

A budu drahá.