Vít Bárta u soudu

Vít Bárta u soudu Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

P**a, lži a video. Pět věcí, které nám o VV řeklo pět dní soudu s Vítem Bártou

Nebudu v případě VV úplně originální, ale takový už je úděl nás novinářů, pouhých interpretů dění. Někdy však originalitu předčí tzv. kumulovaný efekt, výraz pocházející z ekonomické hantýrky. Zhruba popisuje, jak odstrašující efekt někdy může způsobit i součet jinak nenápadných věcí, řekněme třeba účetního čarování Michala Babáka.

 

Byť v případě VV, převážně účelově posbírané bandy méně šťastných a o to více ambiciózních lidí, není výraz „nenápadný“ úplně na místě. Všiml si jich dokonce i prezident Václav Klaus, jinak až fantasticky dětský pozorovatel zcela běžných dospělých věcí. Ten nazval soudní proces s Bártou reality show škodící politice.

 

Myslím, že je to naopak: soud s Bártou a potažmo celými VV samozřejmě je, tedy jste-li normální a nenahráváte se doma s manželkou a známými, reality show, vedle níž bledne i Vladko s Reginou z VyVolených. Ať už ale dopadne jakkoli, může mít pro budoucí politiku jen očistný efekt. Snad totiž otevře oči i těm, kteří rádi sní, když k nim do kulturáku před volbami přijede blábolit ochmelka typu Radka Johna.

 

1. „Ježíš, to je p**a!“ zvolala v soudní síni na adresu Kristýny Kočí její blonďatá partajní exkolegyně Kateřina Klasnová. Proč ne. Jen se obávám, že peprný výraz ve straně zdaleka nepatří pouze Kočí. Pokud jde o členy VV, nevypovídal u soudu jediný normální člověk. Tedy myslím normální, jak tomuto slovu rozumíme my, normální lidé.

 

2. Vít Bárta by se měl jít léčit. Že jde o paranoika, jsme samozřejmě pochopili, hned když jsme zjistili, jak zle je posedlý špehováním a fízlováním politické konkurence. V soudní síni ale před námi navíc stál i psychopat, co jednu vteřinu vraždí pohledem své politické děti, zatímco se tu následující sám nad sebou upřímně rozbrečí. Čím dřív se Bártovi dostane odborné péče, tím lépe pro nás všechny. Ostatně pokud vím, může si v soukromém zařízení nechat postavit imitaci sekretariátu VV či ministerstva vnitra včetně štěnic i personálu připomínajícího obvyklé podezřelé. Na roli Klasnové by se například skvěle hodila Kateřina Brožová. Jen by jí maskéři museli odmáznout deset let věku a z očí vymáznout prachy.

 

3. Radek John by ze sebe konečně měl přestat dělat politického kašpara a vrátit se coby seriózní bavič do televize. Když totiž u soudu řekl, že ve straně nikoho nezajímaly nějaké obálky s půlmilionem, protože pro Bártu je půl mega jako pro něj pětistovka, byl to nejlepší a zcela od srdce pronesený veřejný vtip od vrcholu zlaté éry Petra Novotného.

 

 

4. Do procesu s Bártou jsem občas trpěl slabostí považovat nadmíru ambiciózní Karolínu Peake - v nyní pozastavené plánované rošádě adeptku na ministryni spravedlnosti - za v podstatě normálnější z jinak méně normálních typů VV. Když však během hromadné partajní sebevraždy v přímém přenosu vyzvala spolustraníky, aby to vše považovali za svého druhu nový začátek, musel jsem za méně normálního považovat i sám sebe. Díky, Karolíno!

 

5. A na závěr jedna nepříjemná pravda pro nás, kteří jsme VV považovali za podvod hned od začátku. Proces dokázal, že nic není blíž pravdě než název Věci veřejné. Všimli jste si, že snad každý, kdo v procesu figuruje ať už jako obžalovaný či svědek, přinesl k soudu nějakou tajnou nahrávku, jež se záhy stala veřejnou? Nic nezůstalo tajné! Všem kolem Bárty se tímto omlouvám!