Klikněte

Klikněte Zdroj: Profimedia.cz

Jestli souhlasíte, klikněte po přečtení tohoto článku myší. Kamkoliv

„Do prčic, kde je ta ikonka ČETL JSEM A SOUHLASÍM?“ To je asi jediné, co se mi honí hlavou, když po mně nějaká webová stránka žádá, abych odsouhlasil „podmínky používání“. Nejčastěji se týkají soukromí.

 

Kápněte božskou, kdo z vás tyhle dokumenty někdy četl? Nemáme na to čas, často tomu právnickému ptydepe ani nerozumíme. Nedozvíme se, co bychom měli dělat, a čemu se naopak vyhnout. Místo toho na nás provozovatelé webů vyplivnou stovky, či spíše tisíce slov.

 

Je to podobné, jako kdyby letušky v letadle před letem ne ukazovaly, jak si zapnout pás nebo nafouknout vestu, ale místo toho by rozdaly pasažérům dvacetistránkové smlouvy. Letělo by se, až by všichni podepsali.

 

V magazínu Atlantic jsem četl, že se dva výzkumníci na univerzitě Carnegie Mellon pokusili zjistit, kolik času by uživatelům internetu čtení těchto dokumentů zabralo. A došli k šokujícím závěrům. Soustředili se pouze na uživatelské podmínky týkající se soukromí. Spočítali jejich délku u 75 nejnavštěvovanějších webů a zjistili, že průměrná délka činí 1462 slov. A teď to teprve začíná být zajímavé!

 

Kdyby měl průměrný uživatel přečíst tyto podmínky u všech služeb, jež během roku navštíví, zabralo by mu to – pokud by četl rychlostí odpovídající čtení odborných textů – 600 hodin čistého času.

 

To je 25 dní! A kdybychom čtení vyhradili jen osm „pracovních hodin“ denně, dělalo by to 76 dní. Padly by na to tři měsíce. Hypotetickou ekonomickou ztrátu (kdyby lidé nepracovali, ale četli) lze vyčíslit na 781 miliard dolarů. Podle Atlantiku je to víc než HDP Floridy, ekonomicky čtvrtého největšího amerického státu.

 

Plyne z toho jediné, totiž že tahle praxe je zbytečná a vlastně i škodlivá. Nepochybně živí velmi dobře armády právníků, ale pro uživatele nedělá vůbec nic. Redukuje právo na pouhou formalitu, která na webu existuje mimoběžně s realitou. A jíž se „normální“ člověk nezabývá. Nedivme se pak, že je celý web ve výsledku tak „bezprávním“ prostředím.

 

Jestli souhlasíte, klikněte po přečtení tohoto sloupku myší. Můžete kamkoliv, kdykoliv a kdekoliv. Máme to schválené od právníků.