Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Michal Sváček / MF Dnes / Profimedia.cz

Prosím, vraťte nám Jyrku Paroubka!

Má se to asi takhle: ministr financí Miroslav Kalousek se zase přepočítal ohledně hospodářského růstu a výběru daní, takže státní rozpočet zeje ještě větší dírou než normálně. To se chemikům občas stává.

Dvě vládní pravicové strany, TOP 09 a ODS, proto daly hlavy dohromady a řekly si, že přišel čas ožebračit nás ještě hůř, než to před dvěma lety zamýšlel Jiří Paroubek, tehdy ještě s oranžovou šálou kolem krku a náměstím plným najatých bezprizorních rváčů.

 

Vlastně cítím svého druhu nirvánu: dlouho jsem se bál, že se premiérem stane Paroubek, jenž vždy upřímně věřil, že koruny tiskne ve sklepě Lidového domu Jaroslav Tvrdík, a nasměruje zemi, když ne rovnou k Řecku, pak aspoň k Portugalsku; zazdí jakékoli reformy, brutálně zdaní ekonomickou aktivitu a zbytek daní, které se neukradnou – tedy drobné, rozdá svým voličům. Ti pak půjdou do herny.

 

Jeho severočeského čističe Petra Bendu jsem viděl jako superministra spravedlnosti, vnitra, financí a průmyslu. Na zbytek by dohlédla jeho manželka Petra, samozřejmě pokud by zrovna nepsala nějaký realistický opus. To by za ni ministrovala fenča Tonča.

 

Teď už se bát nemusím. I pravicová vláda TOP 09 s ODS (VV nepočítám, beru je jako podnikatelskou reality show Víta Bárty) dělá to samé, jen bez rozdání peněz svým voličům - třeba mně. Nasadí nám vyšší daň z příjmu, vyšší DPH, vyšší daň ze zemního plynu, vyšší daň z elektřiny…  Sakra! Budu moc jít ráno ještě vůbec na WC, aniž bych někam hodil dvacku Kalouskovi s Petrem Nečasem?

 

Sám jsem se nyní překvapil, trochu jako Kalousek s DPH: přistihl jsem se, že se mi po Paroubkovi latentně stýská. Že nás chce ožebračit, nám totiž vždy sliboval s takovým přímočarým šarmem béčkového gaunera, že nešlo nevěřit mu, že to myslí nějak opravdu. Nečas s Kalouskem nám Paroubkovu medicínu aplikují s plačtivým patosem Dietlova Muže na radnici. Mladším se omlouvám: znamená to absolutní nevěrohodnost.

 

My, novináři, bychom prý měli být objektivní – cokoli to znamená. Vláda nějaké peníze navíc potřebuje, ostatně jako vždy. Nakonec co jiného než naše peníze jsou důvodem existence jakékoli vlády? Jenže tahle pravicová vláda – a teď se dopouštím protimluvu - se bohužel chová ještě zločinněji než všechny levicové vlády před ní dohromady: aniž by provedla zásadní reformy a skutečně začala šetřit u sebe, bere všechno jen nám.

 

 

Když se trochu zbláznil lékař Martin Engel, dostal peníze. Když teď začali po nocích hrát na fujary studenti, protože si myslí, že se za vzdělání nemá platit, nedostanou školné. Jen mimochodem: pamatujete ještě, čím vláda zdůvodňovala 17,5 procentní DPH? Ano, důchodovou reformou. Ta se teď zřejmě odkládá na rok 2016. A DPH? Ano, dvacet procent! Víc logiky kdysi pobral i Stanislav Gross!

 

Žijeme ve smutné době: udělali jsme si fetiš ze šetření. Proč ne. Pak by ale i vláda měla pochopit, že chce-li šetření od nás, musíme my vidět šetření u ní. V chytrých knihách dokonce najdete, že důvěra mezi voliči a jejich politickou reprezentací je nejdůležitější esencí každého funkčního státu. Někdy bych to chtěl zažít.