Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Petr Topič / iDnes.cz / Profimedia.cz

Petr Nečas: Ticho léčí!

V aktuálním čísle Reflexu píšeme o tom, že Jana Nagyová, šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase, v podstatě opsala diplomovou práci. Magisterský titul navíc získala na UJAK, žižkovské výdejně diplomů pro politiky či jejich úřednické chráněnce, pokrývače i milenky.

 

Mlčení Nagyové nijak nepřekvapí. Premiérova pravá ruka se sice ve svém životopisu chlubí magisterskou odborností v mediální komunikaci, ve skutečnosti ale s médii zásadně nekomunikuje. Snad z obavy, aby se moc nerozpovídala. Třeba jako Mirek Topolánek při jistém nevinném focení pro gay magazín, které ukončilo jeho politické trápení.

 

Na loňském letňanském sjezdu ODS, kde sháněla podporu pro Nečase, Nagyová jen potupně mlčela do TV kamery, když se ji zeptali, co pro premiéra – kromě příšerné publicity - vlastně dělá? Jako by aspoň nemohla říct: „Víte, jsem žena z lidu a moc toho nevím, tak se ho aspoň snažím polidštit. Chudák trpí panickou hrůzou z lidí.“ Kdo by jí mohl co vyčítat? Všichni máme větší či menší srdce, ne?

 

Serveru Ihned.cz zase nyní Nagyová ohledně svého studia poslala vtipnou SMS: „Máte-li dotazy, směřujte je, prosím, na šéfa katedry.“ Ano, jistě: práci opsal šéf katedry! Předpokládejme spíš, že Nagyová prostě neumí mluvit. Z jistého důvodu ztratila řeč zhruba v době, co začala mít hodně blízko k Nečasovi. I to se stává.

 

Pamatuju si ještě jiný sjezd ODS. Konal se předloni a šéfem strany se zde stal Nečas, její letitý místopředseda přezdívaný z neznámého důvodu „pan Čistý“. Právě zde vyhlásil - samozřejmě za obvyklého nadšení médií, jež se vždy intoxikují sama sebou, když cítí závan zadostiučinění – deratizaci ODS, jinak partu plnou menších i větších podfuků. A co jiného než podfuk je opsání diplomové práce?

 

Například Karl-Theodor zu Guttenberg, bývalý německý ministr hospodářství a obrany, rychle zmizel z politiky (a přišel o titul), když puklo, že udělal to samé co Nagyová: svou dizertační práci vycpal přednáškami a články jiných, často navíc bez uvedení zdrojů. A to byl chudák - později potupně přezdívaný zu Googleberg - rozený baron!

 

 

Zajímalo mě tedy, co na magisterskou magii své pravé ruky řekne „pan Čistý“? Protože velké podfuky, jak víme, vždy začínají těmi malými: zatoužíte po menší veřejné zakázce, tak uplatíte jednoho úředníka, načež zjistíte, že místo BMW chcete porsche, tak uplatíte celý odbor, načež chce porsche i vaše manželka, tak uplatíte i hejtmana, načež… Nakonec se člověk musí hejtmanem stát sám.

 

V případě Nagyové, jako už tolikrát předtím, ale mlčí i Nečas. Ještě chvíli a začnu pochybovat, kdo je tady vlastně premiér a šéf ODS a kdo bývalá mzdová účetní z Chodova.