míč

míč Zdroj: Profimedia.cz

Jak "cernasvine" začala lidem říkat černá svině

Byl to jeden z velkých úspěchů české internetové žurnalistiky. Internetové stránky www.cernasvine.cz (název ironicky evokuje známý pokřik na rozhodčí) se za několik měsíců své existence staly jednou z nejdůležitějších fotbalových stránek na českém internetu.

 

Vedeny nadšením a zjevnou láskou k fotbalu stránky postavily svoji proslulost na popisech často neuvěřitelných zářezů, které prováděli rozhodčí v nižších patrech českého fotbalu, ale nejen tam. Stále rostoucí stránky postupně přidávaly aktuality a zajímavosti z fotbalového světa a s rostoucí proslulostí změnily své jméno na fotbalnaplno.cz. Což nebylo až tak vtipné, ale budiž.

 

Se stále rostoucím záběrem pak autoři stále více měli tendenci komentovat dění ve světovém fotbale. A ukázalo se, že pokud jim rozhled a vtip stačí na české „pralesní“ i méně pralesní soutěže, srážka se světovou realitou je bolestná a ošklivá.

 

Po sérii skandálů s rasismem mezi hráči v anglické Premier League na sklonku loňského roku (útočník Liverpoolu Luis Suárez dostal několikazápasový stop, John Terry z Chelsea byl zbaven kapitánské pásky v reprezentaci a jeho verbální rasistický útok na Antona Ferdinanda se dostane v létě před soud) se rozjela nejen v Anglii rozsáhlá debata o rasismu ve fotbale.

 

I když většina britských médií situaci hodnotila jako možná zbytečně vyhrocenou a část novinářů tvrdila, že hráči prostě měli po zápase jít na panáka, omluvit se a vyříkat si to, panovala obecná shoda o tom, že rasismus ve fotbale je svinstvo, jemuž je třeba se postavit.

 

Cernasvine.cz na to zareagovala naplno – v blogu věnovaném tématu autoři černé svině přišli s odvážným a nijak převratným výrokem, že pokud se černým fotbalistům nadávání nelíbí, mají se vrátit zpátky do Afriky. V pozdější verzi článku už byl zmíněný odstavec bez vysvětlení přepsán na korektnější verzi a vyznění článku tak poněkud změněno s tím, že řečí o rasismu ve fotbale už je teď nějak příliš.

 

Ano, je jich hodně, ale podle všeho jich stále není dost. Pokud totiž ani druhdy nejzajímavější česká fotbalová stránka nechápe, že rasismus fotbal všech úrovní ničí, a vesele si přisazuje s posíláním černochů zpět do Afriky, je zjevné, že fotbal stále přitahuje značné procento rasistických pitomců, kteří mají problém pochopit, o co jde.

 

 

A že o rasismu Angličany poučuje někdo, kdo by, aplikováno stejnou optikou jako autor, měl táhnout zpátky do východní Evropy, když už se mu něco nelíbí, už je jen takový roztomilý paradox. Cernasvine.cz není asi primárně rasistický web a pořád zůstává zajímavou stránkou. Tedy pokud vám nevadí, že se z ní jednou za čas stává bilasvine.cz. Každopádně je důkazem, že i jinak inteligentní lidé pohybující se v Česku kolem fotbalu mají svoje intelektuální limity.