Volby

Volby Zdroj: Profimedia.cz

A sakra! Budeme si volit i prezidenta

Tak nám zákonodárci nakonec fakt dali, co jsme říkali veřejným průzkumům, že si myslíme, že chceme: zvolíme si sami prezidenta, jenž bude po osekání pravomocí prezidentem ještě méně, než jeho předchůdci.

 

Přímou volbu jsme si napůl způsobili sami, napůl za ni můžou poslanci a senátoři. My, voliči, se obvykle rádi domníváme, že jsme si méně nebezpeční, než svedou námi volení politici, což bohužel vyvrací realita: co jsme například v posledních sněmovních volbách s velkou slávou sebrali Jiřímu Paroubkovi, jenž nás za naši přízeň nonstop trestal, to jsme dali Vítu Bártovi, jenž nás trestá ještě hůř. Tedy není-li to lingvistický nesmysl, budu se muset podívat do slovníku cizích slov. Nonstop znamená, že…

 

Napůl mají přímou volbu na svědomí i zákonodárci: poslední prezidentská volba z jejich rukou byla něčím tak příšerným, že se sami sebe lekli a sami si významnou pravomoc radši sebrali. Řekněme, že jim zřejmě bylo líto posílat si vzájemně prázdné nábojnice, když už si ořezali platy. Protože nábojnice musíte posílat na váhu a to samozřejmě stojí víc než papír s nadávkami nebo s hanbatými fotkami manželky vašeho kolegy.

 

Největší problém ale je, že si svěřujeme volbu někoho, o kom absolutně nevíme, jak má vypadat. Viz varování s blamáží s málemprezidentem jménem Tomio Okamura; vševěda a studnici nejhorších vtipů a historek na světě, které navíc rád vypráví na veřejnosti, jsme na internetu udělali prezidentem, aniž by on kdy vyhlásil kandidaturu. Přímá volba samozřejmě znamená víc Okamurů. I proto je přímá, ne?

 

Podle průzkumů prý chceme někoho s morálním kreditem. Fakt? Takže si přejeme úřednického expremiéra Jana Fischera – spořádaného muže bez vlastností, jenž kvůli morálce kdysi vlezl do KSČ? Nebo si zvolíme strašidelně vlídného Zdeňka Svěráka, signatáře Anticharty?

 

 

Jestli takhle vypadá český morální kredit, zvolte radši mě. Konečně aspoň vyměním hradní moravský vinný sklípek za slušné světové pití a pět let strávím na lovu v Lánech, takže o mně do příštích voleb neuslyšíte! Čímž současně slibuju, že nenapíšu ani jediný dětský zápisek z prezidentských zahraničních cest. Všichni přeci víme, že v Latinské Americe nemají na Vánoce sníh.

 

Blamáž s volbou prezidenta ukazuje jediné: malá a relativně chudá parlamentní demokracie střihu Česka prezidenta nepotřebuje. Máme demokraticky zvolenou premiérku Janu Nagyovou a to úplně stačí. A zvlášť, co se stala magistrou masové komunikace na prestižní univerzitě. Nikdo nás nemůže Česko reprezentovat ve světě lépe.