Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: Profimedia.cz

Kmotři jsou prý OK. Kradou jen v milionech

Slyšel jsem to v nočním komentářovém bloku Českého rozhlasu 6. Redaktor serveru Aktuálně.cz Petr Holub se v souvislosti s údajnou výměnou šéfa Budvaru zamýšlel nad mocí partajních kmotrů. Došel k velmi zajímavému zjištění: nějací kmotři tu možná jsou, ale neměli bychom je přeceňovat: kradou jen v milionech, zatímco ti nad nimi hýbou miliardami.

 

Záležitost s Budvarem smrdí. Ministr zemědělství Ivo Rittig, mocný kmotr ODS, jehož na ministerstvu politicky kryje zpěvák kladenského country Petr Bendl, nejdřív vyslal do dozorčí rady pivovaru svou pražskou spojku, advokáta Tomáše Jindru. Načež následovala kontrola a spekulace o výměně šéfa Budvaru za někoho bližšího podbřišku ODS. Zbytek uvidíme záhy.

 

Jen pro pořádek uvádím hierarchii zmiňovaného tria Rittig, Jindra, Bendl: Rittig je nejvyšší kápo plující nebesy, doslova: má ojetý tryskáč, seděl a „umí“ několik ministerstev. Jindra je jeho pěšák a časem se vypracovává na borce střihu machrů z firmy Šachta & Partners, právně stojící za většinou pražských leváren. Ještě chvíli a bude v novinách taky denně.

 

Ministr Bendl je velké lidské neštěstí, sám jsem ho několikrát zažil naživo. V očích má upřímný smutek a říct pár slov mu působí nesnesitelnou bolest. Jako by v životě hledal nějakou eutanazii či co. Jeho politické oživení bude šéfa ODS a premiéra Petra Nečase strašit i v pekle, tedy jestli moravský katolík jednou neskončí ještě někde mnohem níž.

 

Holub by to měl vědět, když už se nad tím chce zamýšlet. Ano, kmotři možná kradou v milionech, počítáme-li je na stovky. A ministři či jejich náměstci hýbou miliardami. Co je to sakra za stupidní útěchu? Jako byste dvojnásobného vraha ospravedlňovali vrahem trojnásobným.

 

Holubovi navíc uniká, že právě kmotři často ministry jmenují, byť to tisková oddělení partají zpravidla interpretují jinak. Viz ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba; média sice uvádějí, že za jeho jmenováním stojí jihočeský kmotr Pavel Dlouhý, ve skutečnosti jej ale posvěcoval vlivnější severočeský kmotr Patrik Oulický, jenž začíná být výrazně nadkrajový.

 

Realita je spíš taková, že kmotři kradou stamilióny z miliard, jimiž hýbou jejich ministři. Máme kvůli tomu otvírat šampaňské? Snad ani sladký sekt od Bohemia…. Kmotři navíc často hýbou i mocenskými poměry ve stranách, a zvlášť na jejich volebních sjezdech. Když už jim nepatří přímo šéf, mívají aspoň místopředsedy.

 

 

Například bývalý severočeský kmotr ČSSD Petr Benda, jenž nyní prokazuje stejné služby LEV 21, byl tak otrlý, že tam, kde se mu postavili, klidně zakládal paralelní partajní buňky. O ústecké kandidátce ČSSD v posledních sněmovních volbách netřeba ani mluvit: nikdo už nikdy nezapomene na blonďatou reality show Jiřího Paroubka s Kateřinou Brožovou, velkou dramatickou i jinou umělkyní.

 

Ostatně pro příklad moci kmotrů nemusí Holub chodit daleko. Stačí se rozhlédnout po Praze, státě ve státě. Lidé z magistrátu říkají, že jí kmotři, jejich pěšáci a jimi pasení politici a úředníci pouští žilou až patnáct procent. A ejhle: z téměř padesáti miliard korun rozpočtu je to…. Přes sedm miliard! A pak že kmotři umí jen milióny.