Anonymous

Anonymous Zdroj: Archív

Když si nemůžete ukrást film z internetu, tak je to cenzura?

Ve světe vypukla dlouho očekávaná kybernetická válka. Není to ovšem střet světů, civilizací nebo velmocí ani to není boj s nějakým zlem, například terorismem. Bojuje se o to, abychom si mohli stahovat filmy, muziku nebo knihy zadarmo.

 

Na jedné straně stojí síly zla, už od pohledu odporné instituce, jako jsou FBI, americká vláda nebo filmová studia, před kterými by si měl moderní člověk odplivnout.

 

Na straně dobra najdeme sympatické mladé lidi, kteří jdou pokrokově s dobou, žijí na internetu a odvážně bojují proti silnějším.

 

Na praporech této revoluce jsou zdůrazněny nezpochybnitelné hodnoty jako „Svoboda slova“ nebo „Boj proti cenzuře“.

 

Nevěřím tomu, že jsem sám, kdo si myslí, že je na tom všem něco divného. Už dlouho mě fascinuje, kolik inteligentních a slušných lidí samo sobě namluví, že zlodějna není zlodějna, když se přejmenuje například na „svobodný internet“.

 

 

Myslím, že zejména v bývalé komunistické zemi bychom neměli brát svobodu slova na lehkou váhu. Opravdu někdo myslí vážně, že když si nemůžu ukrást film z internetu ještě před premiérou v kině, tak je to cenzura? To jsme tak rychle zapomněli, co to je cenzura?

 

Pojďme se podívat, jakými argumenty se zloději obhajují:

 

1. Velká filmová a nahrávací studia si to zavinila sama, protože neumějí svoje produkty dostat levně a jednoduše k lidem. Ano, to je pravda. Hudba, filmy a knihy jsou nepřiměřeně drahé a na internetu je obtížné si je opatřit. To ale přece neznamená, že to legalizuje krádež. Když je teď nepochopitelně drahý benzin, budeme si ho do nádrží stahovat ilegálně?


2. Dělají to přece všichni. Asi nejhloupější argument. Stejný používají děti na základní škole: všichni dostali pětku, tak co.

 

3. Nebudu platit za špatný film. Další bláznivý argument říká, že platit se má jenom za kvalitu. Obyčejné potraviny by tedy měly být zadarmo?

 

4. Umění se nedělá pro peníze. S tím přišel na svém blogu spisovatel Paulo Coelho. „Peníze nejsou motivem. Psaní je pro mě potěšením a smyslem života. Čím víc lidí si pirátsky přečte knihu, tím lépe.“ Je to stejně pitomé jako jeho knihy. Opravdu chceme svět, kde všechno bude zadarmo a všichni se budou mít báječně? Už zase? Opravdu se novináři, kteří o pirátech s gustem píší, vzdají výplaty, až budou všechny noviny a časopisy „ke stáhnutí“ zadarmo?

 

5. Ten film nikomu nechybí. Opravdu byste nevěřili, kolik jindy svéprávných lidí mně tvrdí, že když někomu ukradnete auto, tak mu chybí, kdežto film stažený z internetu nikomu nechybí. Tak proč si ho nevzít.

 

 

Boj za „svobodu na internetu“ je ve skutečnosti útokem na soukromé a duševní vlastnictví. Kdyby tato šílenost nedejbože uspěla, jsem zvědavý, kdo bude točit ty hezké filmy a vydávat dobré knihy jenom tak z lásky jako Paulo Coelho.