Události ČT

Události ČT Zdroj: Youtube.com

Zprávy České televize: Bavte se s námi!

Nový šéf České televize Petr Dvořák se netajil tím, že mu zpravodajství veřejnoprávní televize připadá příšerné. Takže se na Kavčích horách pustil do práce a udělal ho ještě příšernější.

 

Začněme počasím, jímž nyní začínáme, místo končíme. I to musí být podle nového managementu prča, když už si to celé povinně platíme. ČT je tak první a vsadím se, že i poslední televizí na světě, v níž moderátor sedí zády k divákům. Ne že by to tak sem tam nebylo lepší, vzpomeňme třeba stále vlídnější tvář někdejší hvězdy Novy Evy Jurinové, jež tak milovala krev a mrtvé na silnicích.

 

ČT tento problém nemá. Řekněte mi proto, proč k nám moderátor zpráv, jenž fantasticky spontánně zpovídá redaktora počasí, nyní v zimě hlavně o centimetrech sněhu na horách, sedí zády? Neumí se sakra chovat? Nebo se chudák za novou podobu nejen počasí stydí a bojí se nám, svým chlebodárcům, podívat do očí?

 

Moc bych se nedivil. Dvořák si zřejmě myslí, že si stejnou řízenou a prkennou bžundu, jakou už skoro dvacet let praktikují ve zpravodajství Novy, jíž šéfoval, zasloužíme i na veřejnoprávní televizi. Ne, nezasloužíme. Nejsme všichni idioti, i když to tak hlavně při volbách vypadá.

 

Poradil bych novému managementu ČT, ať si starosti o bžundu nechá až po večerních zprávách, právě v tomto čase to totiž na Kavčích horách nejvíc dře. Ostatně zeptejte se třeba Miroslava Donutila: svým trapným fórům už se nesměje ani on sám.

 

Po počasí následuje nové hlavní zpravodajství. To se zaprvé natáhlo z půlhodiny na čtyřicet minut, což by mimo Kavčí hory nemusel být sám o sobě zločin. Jenže s delší stopáží se bohužel nezměnil i výběr a zpracování zpráv, takže teď máme ještě víc ničeho.

 

Například napínavých reportáží z cvičení hasičů a policajtů, nebo hlášení vesnického místního rozhlasu – výjimečně svébytného zpravodajského žánru ČT. Doufám, že i za něj dostali nějakou hodnotnou zahraničí cenu. A taky že i tyto reportáže brzy vyjdou, stejně jako jiné klenoty ČT, na bonusovém DVD.

 

 

Reportéři ČT, znovu podobně jako na komerčních televizích, teď taky mnohem víc hrají. Nemyslím v seriálech: v těch českých obvykle nikdo nehraje, protože není co. Reportéři jezdí ve zprávách na kolotočích, procházejí ohněm, unášejí je rozvodněné řeky, nechávají se přejet na D1…

 

To díkybohu zatím ještě ne. I když se obávám, že nejsme moc daleko od doby, kdy takový Lukáš Rosí vypadne při inspekci čistoty oken z jedoucího rychlíku - a nebude to legrace.

 

Dvořák se nepletl, když mu zpravodajství ČT připadalo jak … zpravodajství ČT: některé reportáže jako by vypadly z bolševického retro zpravodajství vysílaného před večerními zprávami, což v baráku s historií ČT není zas až tak velké překvapení. Jeho vize ale v praxi nepřipomíná BBC ani CNN, jestli to byl záměr. Spíš něco mezi ČT a Novou.