Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Jan Ignác Říha

Z Klause Havla! A já ho naučím hulit!

Iniciativa za přejmenování Václava Klause na Václava Havla roste a má v momentě, kdy píšu tento text, přesně 6668 signatářů. Nechybí samozřejmě ani můj podpis a kromě podepsání petice mám i plán, jak s Klausovou přeměnou začít.

 

Požadavek iniciativy, která funguje na sociální síti Facebook, je jasný: „Požadujeme, aby Václav Klaus nesl jméno Václava Havla. Tato iniciativa znamená definitivní konec nesmyslným dohadům o přejmenování kdejaké kadibudky jménem Václava Havla. Jméno Václava Havla musí nést něco majestátního, co bude navždy a věčně přesahovat životy nás, běžných smrtelníků, a to je prezidentský úřad! Proto požadujeme okamžité přejmenování Václava Klause na Václava Havla! Proto apelujeme na Parlament, aby přijal zákon, aby každý budoucí prezident České republiky byl automaticky přejmenován na Václava Havla. Tímto způsobem pravda a láska navždy zvítězí nad lží a nenávistí, tak jak o to Václav Havel celý život usiloval.“

 

Myšlenka je to výborná, ale musíme se zamyslet také nad tím, čím, jakými konkrétními kroky přeměnu Václava Klause na Havla začít. V úvahu připadá noc s Obermannovou, převlečení do svetru a přestěhování na Hrádeček, ovšem všechny tyto kroky k dokonalé proměně nepostačí. Havel byl jistě okouzlující demokratický myslitel, ale to Masaryk taky. Je proto potřeba položit si otázku, čím se Havel skutečně odlišoval od všech českých prezidentů před ním, a právě tento atribut je potřeba co nejrychleji přenést na Klause, aby národ dlouho netrpěl bez Tatíčka na Hradě.

 

 

Pokud jsem informován, byl Václav Havel jediný český prezident, jenž měl zkušenosti s lehkými drogami, kouřil marihuanu. Tato zkušenost jeví se být pro státníka velkého rozměru dnes klíčovou — hulil Clinton i Obama. Proto se dobrovolně nabízím, že Václava Klause za účelem proměny naučím hulit, a to dokonce sponzorsky dodanou marihuanou, kterou osobně donesu na Hrad. Bez jointa se totiž Klaus Havlem nikdy nestane!