Nečas

Nečas Zdroj: Václav Teichmann

Suchar Nečas ma skvělý smysl pro humor! A hlavně pro odměny svým - ehm...

Řekněme nejbližším spolupracovnicím? Nechci totiž být nefér: že je šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová i premiérovou milenkou, vám nezávisle na sobě potvrdí i sedm zdrojů, to ale není podstatné; na vládě se dějí tisíce tisíckrát horších věcí než případný sex ženatého katolíka a méně upjaté úřednice. Jde o to, že někdo jako Nagyová může oficiálně vést kabinet a ještě za to opakovaně brát statisíce měsíčně!

 

Ostatně chudák Nečas jí s sebou vláčí – či spíš ona jeho – všemi úřady, co poslední dobou prošel. Statisíce bůhví za co jí vyplácel už na ministerstvu práce a sociálních věcí a teď v perverzní praxi pokračuje i na vládě; loni v březnu brala Nagyová podle Deníku Insider velkorysých 273 000 korun a šesticifernou sumu viděla na výplatní pásce i v lednu. Že jde ve skutečnosti o každoměsíční praxi je jen má velmi nefér doměnka.

 

Krásně profesionálně to okomentoval mluvčí vlády Jan Osúch, jenž by za to zasloužil Pulitzera za literární stylizaci i odvahu. „Plat ani přiznané odměny nijak nevybočují z výše platu a odměn přiznaných ostatním zaměstnancům úřadu vlády v postavení vrchních ředitelů sekcí. Odměny byly přiznány výhradně za splnění mimořádných a zvlášť významných úkolů,“ napsal. Mladý vtipálek ještě dodal, že šlo například o zpracovávání podkladů k reformám, navíc často prováděných mimo stanovenou pracovní dobu.

 

Haha! Mimořádné a významné úkoly? A mimo stanovenou pracovní dobu? Jako v noci? Chudák Nagyová, skoro se ani nevyspí! Nečas by ji přeci jenom měl nechat občas vydýchnout… A taky bych rád viděl její podklady k reformám: protože jestli podklady k vládním reformám připravuje premiérovi někdo jako Nagyová, nastal nejvyšší čas vzít pas a emigrovat. I Řecko pak bude lepší!

 

Bývalá mzdová účetní je totiž fakt reformní odbornicí. Kdysi jí nudil život v Karlových Varech, a tak se přes tamní ODS propracovala až do Prahy, kde vloni na zdejší Univerzitě J. A. Komenského, jež s univerzitou samozřejmě nemá nic společného, protože diplomům téhle školy se na rozdíl od plzeňských práv nikdo ani nesměje, absolvovala - podobně jako třeba šéf nácků Tomáš Vandas - masovou komunikaci. Je tak dokonce tak chytrá, že si to píše i do životopisu!

 

Žádné překvapení, že se poslední dobou spíš než na reformy zaměřuje na masovou komunikaci s kmotry ODS - třeba se severočeským sympaťákem Patrikem Oulickým, jehož moc a vliv znovu stoupá ke hvězdám. Je to smutná historie: Nečas s lidmi jako Oulický a spol. neumí jednat, i když právě oni ho kvůli vlastním zájmům vyslali do současných funkcí, a tak k tomu delegoval Nagyovou, jež sama vypadá trochu jako Oulický.

 

 

Nečas samozřejmě není jediný premiér, kdo má vedle sebe někoho jako Nagyová. Udělat z ní ale šéfku vládního kabinetu je jako pověřit dohledem nad obchody s cennými papíry Stanislava Grosse. Tito lidé se přece dají administrovat elegantněji, a zvlášť když rádi pracují i v noci. Strčte jim nad ránem sem tam někde na benzínce u dálnice tučnou obálku a bude klid! Ani politika přece nemusí být takhle umatlaná, ne?