Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Profimedia.cz

Jiří Paroubek: Kdo z vás to má? (II)

Nový šéf LEV 21 Jiří Paroubek je muž mnoha talentů: bavič, pouštěč hrůzy i známý kouzelník v růžovém. Nově je i nejlépe vydělávající spisovatel, jehož knihy nikdo nečte.

 

Musí v tom být další rafinovaný cirkusový trik, sakra! Něco jako když na křtu jeho knihy zastřelí člověka a on pak tvrdí, že to nebyl jeho křest. Jak totiž napsala sobotní MfD, inkasoval Paroubek za dva své poslední opusy Ve službě republice (tenhle název určitě vymyslel Petr Dimun nebo někdo literárně podobně obdařený) a Plnou parou vpřed v politice čtyři miliony korun bez ohledu na to, kolik se jich prodá.

 

A že se jich (ne)prodalo! Velká pražská i brněnská knihkupectví podle MfD prodávají knihy po desítkách, případně jednotkách. Paroubkův vydavatel Aleš Lederer přesto tvrdí, že je to skvělý byznys, protože je „o ně obrovský zájem“. Ten má, jak u Paroubka bývá zvykem, především neznámý internetový nadšenec. Snad se v zimě chystá dílem zatápět, ostatně brzy to vyjde levněji než plyn či elektřina: koupil si totiž zřejmě 30 000 kusů!

 

Tak velkorysou literární charitu kdysi nepěstovali ani komunisté, taky milovníci kvalitní politologické literatury: ti sice taky tiskli po desítkách tisíc autory, které nikdo nechtěl číst, aspoň se ale chovali ekonomičtěji s honoráři; nanejvýš tak džíny z Tuzexu či žigulík. A taky se nenamáhali s fingovaným prodejem: knihy šly rovnou do stoupy.

 

 

U Paroubka jde o obdivuhodnou konsistenci fíglů. Finanční toky kolem něj odjakživa připomínají finanční toky v jeho politickém programu: peníze prostě tečou z černé díry. A vůbec ne malé. Už, když si uzurpoval ČSSD, jíž přivedl téměř k bankrotu, kroutili spolustraníci nevěřícně hlavou: kde bere jejich předseda na luxusní životní styl, který si zamiloval především po svatbě se svou někdejší tlumočnicí Petrou? Věděli pouze jediné: z oficiálních zdrojů určitě ne.

 

Ostatně jak Paroubek počítá své příjmy, sám nechtěně předvedl na legendární tiskovce, jež vešla do politických dějin jako „Kdo z vás to má, pánové?“. V osobní finanční rozvaze tehdy do příjmů započítal i poslanecké náhrady, které tam my, daňoví poplatníci, z nichž vždy uměl štědře žít, určitě nepočítáme. Příznačně pro něj navíc tehdy vůbec nepochopil, proč nám to vadí!

 

Zajímavé je, že si manželé Paroubkovi žijí rok od roku lépe. V Praze nedávno koupili dům za 8,5 milionu korun, k němuž si za dalších pět miliónů pořídili ještě odpočinkovou haciendu na řeckém ostrově Ithaka. Upřímně by mě velmi zajímala Paroubkova nynější finanční rozvaha: s poslaneckými náhradami (navíc je teď jen řadový poslanec) by si tentokrát určitě nevystačil.

 

 

Možná mi ale jen chybí fantazie. Nakonec Paroubek je originální ekonom s brilantním myšlením o pár kroků vpřed, zpravidla před sebou samým. Třeba jen dopředu počítá s třináctým důchodem. Na burze se tomu říká „futures“.

 

Nejlepší na tom celém ale je, že tenhle gróf nestydí předstírat, že je ochráncem chudších, které si na náměstích před volbami pěstuje hnusným třídním bojem a nenávistí. Není to tak dlouho, co jsem ho s nařvaným opovržením slyšel hřímat o politicích typu Aleše Řebíčka. I on se, podobně jako Paroubek, uměl velmi štědře rozmáchnout s nemovitostmi.