Romové

Romové Zdroj: Ota Bartovský / MF Dnes / Profimedia.cz

Romský konzulát: Kdo tam bude pracovat?

Romské organizace přicházejí s požadavkem na zřízení romského konzulátu. Proč ne? Ale někdo z Romů tam bude muset dodržovat úřední hodiny!

 

Věrchuška severočeských Romů - která ovšem kromě majetku svých členů nikoho nereprezentuje, navrhla, aby vláda zrušila Radu vlády pro záležitosti romské menšiny, Agenturu pro sociální začleňování v romských lokalitách a romské koordinátory. Vše má nově pro Romy zařizovat nově koncipovaná Romská demokratická strana - kterou MF Dnes označila jako silně levicovou - a nově navržený romský konzulát.

 

Nechci nijak zpochybňovat pracovní morálku Romů a paušalizovat, najdou se mezi nimi jistě i dobří pracanti. Takoví lidé však zásadně, bez ohledu na etnikum, nevolí silně levicové partaje, ale pravici. A to bez ohledu na rasu a národnost. Proto lze předpokládat, že členskou základnu levicové romské strany vytvoří ti Romové, kteří se do práce až zas tak moc nehrnou. A tímto výrokem se dopustím paušalizace rád - žádnému levičákovi, kterého jsem kdy poznal, totiž práce nevoněla.

 

 

A tak nezbývá, než se severočeských romský předáků zeptat: Provozovat něco jako konzulát dá spoustu práce, takže - kdo vám na tom konzulátu bude makat, chlapi? Nějaký najatý pravicoví gadžové?