Řecko

Řecko Zdroj: Marek Douša

Je Řecko méněcenná země?


Vážený pane profesore,

osobně se špatně smiřuji s opakovanou kritikou Řecka jako takového. Z hlediska současné ekonomické krize se může jevit jako země nevýznamná, ale domnívám se, že duchovní odkaz Řeků nepřestává být svrchovaně důležitý. Zajímalo by mne, co si o tom myslíte Vy.

Eleni Jakovidisová

 

Mluvíte mi z duše. Já Řecko miluji, v mých očích to je snad nejpozoruhodnější země na světě. Nekrade se tam jako v mnoha jiných zemích, jež se nyní vyvyšují, lidé jsou pracovití (ano, pracovití!), historie úchvatná, jazyk paradigmatický, moře kouzelné jako křišťál a povaha uvolněná. Řecké písně, tance a kulinářské chody vás zasáhnou jak Amorův šíp a už nepustí. Kdo nevěří, může se přesvědčit. Zatímco v hispánských zemích (ale i u nás) je vzácností, když Vás nikdo neokrade, v Řecku naopak.

 

Zatímco ve „vyspělé“ Evropě (ale i u nás) začnou v deset večer dávat v restauracích židle vzhůru nohama na stolky, zhasínat a otráveně uplivovat, že „kuchař šel už domů“, v Řecku kmitají, smaží, opékají a dolévají, dokud poslední host neopustí tavernu, i kdyby to mělo být až ráno. Řekové nejsou problémisté. Je vás moc? Nevadí, do taxíku se naskládáte. Že máte moc zavazadel? Nevadí, necháme u auta otevřený kufr a převážeme je šňůrou na prádlo. Že stávkuje doprava? Nevadí, bratranec vás vezme autem. User friendly country. Co je tedy špatně? Nedorozumění.

 

Řekové se svým uvolněným vztahem k času nikdy neměli být v eurozóně. Nikdy to nebudou Němci, i když svůj národní charakter už pomalu ztrácejí, neb jejich lodě a autobusy jezdí téměř na čas a přes siestu se (bohužel!) už pracuje. Řek totiž považuje daně za státní loupež a je to pohled nikoli nepochopitelný.

 

Stát se chová jako Jessie James, co „bohatejm prachy bral, chudákům je rozdával“. Řek nevydrží ani na chvíli neobchodovat, ale platit daně je pro něj projev mentálního selhání. Pro takovou zemi je středoevropský a skandinávský sociální stát jako mor: rozloží se. Současnost je toho důkazem. Kdyby Řekové mohli naplno pracovat a obchodovat jako Řekové, měli drachmu, slunce, řeckou kávu, yourti kai méli, komboloi, buzuki a hodinová zpoždění, mohli být šťastnější a Evropa taky. Nejsem jednostranný. Chci jen říci, že nadrobeno mají na všech stranách.

 

A pokud jde o řecké „švindlování“ před vstupem do eurozóny, západoevropští giganti by se měli chytit za nos: byli to oni, kdo jasná rozpočtová pravidla EU porušili jako první, a dodnes se tváří, že to je v pořádku. Sami totiž dodržují jen to, co se jim hodí. A Řekům budou něco vyčítat. Jinými slovy – eurozóna v Řecku se má asi jako olivovníkový háj ve Svatém Mořici