Izraelský voják Gilad Šalit

Izraelský voják Gilad Šalit Zdroj: Profimedia.cz

Češi by se na rozdíl od Izraelců na svého vojáka vybodli

Izrael ukázal, že se o své občany umí postarat a zastat se jich, i když je to mimořádně bolestivé a naráží to na odpor veřejnosti. Jak by se v podobné situaci zachovala česká vláda?

 

Kdo zachrání jeden židovský život, jako by zachránil celý národ. To je motiv, kterým se izraelská vláda i armáda řídí v bojových akcích i v míru, a díky tomuto motivu mají občané Izraele záruku, že se jich jejich vláda zastane a nenechá je ve štychu kdekoliv na světě. I za cenu války, i za cenu propuštění více než tisícovky Palestinců, mezi nimiž nechybějí ani vrazi. Kromě Izraele si tak intenzívně svých občanů hledí jen USA.

 

Nyní izraelská vláda propustila dav teroristů a zachránila jednoho jediného muže, jenž byl v uniformě izraelské armády zajat nepřítelem. Přesto, že velká část veřejného mínění proti tomuto obchodu protestovala, izraelská vláda se dokázala zachovat jako muž a nešťastného Gilada vysvobodila.

 

 

Českého občana nemůže nenapadnout, jak by se zachovala česká vláda, kdyby Hamás zajal a uvěznil jednoho Čecha. Nechci být paranoidní, ale mám pocit, že by se na něj česká vláda zvysoka vybodla.