Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: Jiří Benák / iDNES.cz / Profimedia.cz

Bátora goes to Hollywood

Podle ministra školství Josefa Dobeše prý Ladislav Bátora, jestli víte, kdo to je, ušetřil jeho úřadu 150 miliónů. Hurá! Propusťme tedy Dobeše, když na to potřebuje někoho jako Bátora.

 

Doufám, že to není patologické, ale začínám být Bátorou fascinován. Myslím, že jej už brzy požádám, aby svůj odborný audit udělal i v mé peněžence, protože i já chci mít 150 milionů navíc. Jde totiž o sumu, o jaké běžně čteme v souvislosti s ministerskou korupcí při veřejných zakázkách, a i já si chci vyzkoušet, jaké to je mít takové peníze bez práce.

 

Ještě dřív by mě ale zajímalo, kdo vlastně celou kauzu Bátora řídí. Nikdo z hlavních aktérů to určitě není, snad jen s mírnou výjimkou prezidenta Václava Klause jde vesměs o nudné typy bez fantazie. Jenže případ Bátora má naopak všechny atributy nejhoršího hollywoodského trháku: ještě před půlkou filmu se čtyřikrát rozbrečíte a i ze sedačky kina chcete hlavnímu hrdinovi zoufale pomoci – třeba jen vypnutím filmu.

 

 

Ostatně podívejte na nás, novináře: skočili jsme po Bátorovi stejně vztekle jak Ladislav Jakl po špatném PR. Starý chudák, pro jaké angličtina zná krásný termín „loser“, v sobě kloubí něco výjimečného; v očích zoufalství, v chůzi nejistotu, v archaicky znějící mluvě nezdravý patos. A když se zasmušilý muž s knírkem rozepíše o jihočeských selkách, myslíte na Roberta Rosenberga!

 

Snad i proto se Bátora vrhl na sklonku kariéry na českou vlajku. Němý symbol státnosti, který za nic nemůže, je stejně vděčný jako gumová panna: můžete s ní denně obcovat ve sklepě, rozervat jí, pomočit jí… A stejně nevydá ani sten odporu! Vždycky na vás pokorně počká znovu.

 

 

Přitom je to až fantastické: Bátora dělá obden idioty z tolika vlivných a politicky exponovaných lidí, co se mají tak rádi - od prezidenta Václava Klause přes kompletní vedení TOP 09 až chudáka ministra Dobeše. Pátrám v paměti politického panoptika a nikdo podobný mě nenapadá. Nikdo nevydržel páchat tolik škody tak dlouho!

 

Takže teď už víte, proč mi Bátora nedá spát. A zvlášť nyní, kdy už víme, kolik umí ušetřit peněz. Vsadím se, že si ho už brzy najmou i ostatní ministři, protože i jim se hodí 150 milionů. A my pořád nebudeme vědět, kdo to celé píše a režíruje…