Lidé vyhledávají řetězce kvůli nízkým cenám, stát proti nim bojuje

Lidé vyhledávají řetězce kvůli nízkým cenám, stát proti nim bojuje Zdroj: ČTK / Libor Hajský

Zdaňme prasárny a nechme hypermarkety prodávat, co chtějí

My Češi, jedni z největších a nejnemocnějších tlouštíčků na světě, prý milujeme kvalitní potraviny, jenže hypermarkety nám je nedopřejí. A taky bychom neměli zavádět tzv. hranolkovou daň.

 

Tak pravil v nedělních Otázkách Václava Moravce jihomoravský hejtman a stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek. Jejda! Už jsem chtěl začít věřit, že se malý velký Zloun skutečně intelektuálně odpoutal od svého mnohaletého antiintelektuálního období formovaného stupidním populismem Jiřího Paroubka – a najednou tohle!



Vsadím se, že Haškovi v hypermarketu nakupuje asistentka, případně manželka. Podle něj totiž o tom, co nám hypermarkety prodávají, ve skutečnosti nerozhodujeme my, zákazníci, ale nákupčí. A ti nám nedopřejí kvalitu, po níž tak toužíme – a zvlášť tu poctivou a zdravou českou, například potraviny označené Klasa.



Takže speciálně pro hejtmana Haška: v každém trochu lepším hypermarketu si můžete například v masných výrobcích vybrat od nejhorších a nejlevnějších prasáren, jež bývají české a dost pravděpodobně vás ušetří trápení s důchodem, protože vás zabijí dávno předtím, až po skutečné masné výrobky,
čímž myslím, že obsahují i maso. Ty bývají dražší a zahraniční.



Většina Čechů kupuje prasárny. Někteří prostě proto, že na lepší nemají; jiní prostě proto, že si ještě z komunismu myslí, že jídlo nemá být odměnou, ale trestem. Ostatně podívejte se na TV pořad Prostřeno! Nákupčí samozřejmě rozhodují o dodavatelích jednotlivého zboží; berou to, co nejvíc chceme a na kterém nejvíc vydělají. Ale chápu, že politikům je tenhle princip zcela cizí. Obvykle nám za co nejvíc peněz dopřejí to, co chceme ze všeho nejméně.



A ještě k české kvalitě Klasa. Schválně jsem se na ten zázrak znovu podíval. A myslím, že začínám Haška chápat. Mezi lahůdkami najdete třeba budapešťský krém, bramborový salát, alpský párek se sýrem…. Nepřejte si, abych pokračoval. Mezi rybami totiž najdete buď kapra, nebo kapří podkovy.



Ať žijí české Vánoce po celý rok!


Tím ovšem Hašek neskončil. Podle něj bychom neměli po vzoru některých západních zemí bojujících s obezitou zavádět tzv. hranolkovou daň, tedy více danit jídlo, které nás nejvíc zabíjí. V tom se levičák Hašek shoduje i s náhlým konzervativcem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem; ten hranolkovou daň označil za sociální inženýrství.



Vlastně bych s oběma i souhlasil. Jako někdo, kdo považuje stát i všechny daně za zločin, si nemyslím, že nám politici mají určovat, co jíme. Jenže je problém, že nám stejní politici určují, kolik platíme na zdravotním pojištění – a že to jsou měsíčně zločinné peníze, ať jsme nemocní nebo ne!



A víme, že lidi, co jedí nejhorší prasárny, taky obecně nejvíc trpí nejvážnějšími nemocemi a odčerpávají nejvíc zdravotního pojištění. Hranolková daň je má přinutit o svém zdraví přemýšlet skrz vlastní peněženku.



Ano, vím to a víte to i vy: chytrák Kalousek přišel s Kalouskovskou fintou, jak na vše vyzrát. I když všichni stále platíme stejně zločinnou zdravotní daň, privatizuje Kalousek státní zdravotnictví tím, že nás nutí platit za stále více věcí ještě jednou. Ještě jedny volby a budeme dvakrát platit vše!



Proč tahle trapná kamufláž, a zvlášť nenávidí-li velký lidovec bojující léta za sociální výhody lidovců sociální inženýrství? Ať si každý kupuje – a klidně povinně – vlastní zdravotní pojištění. To by zohlednilo, jak moc si vykuřujeme plíce, vyléváme hlavu a ničíme srdce výrobky Klasa. Jenže to bychom po Kalouskovi chtěli moc.