Česká televize

Česká televize Zdroj: Profimedia.cz

K čemu je nám Česká televize?

Terapie, Expozitura, Partička. Co tyto nové a chválené TV seriály či zábavné pořady spojuje? Jediné: nevysílá je veřejnoprávní Česká televize.

Terapie vznikla pro kabelovou HBO, Expozituru točí Nova a Partičku vysílá Prima, všechno tedy komerční televize. A odpověď České televize? Radši se ani neptejte, bude to bolet: pokračování Sanitky, seriálu z osmdesátých let nyní pro změnu v režii Filipa Renče.

 

Už se nemůžu dočkat, podle zpráv upouštěných opatrně z ČT to totiž vypadá na další fakt kultovní záležitost. Možná něco ve stylu nového 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem, jen méně erotického a bez moravského vína.

 

Na Kavčích horách zase dali (pokolikáté už?) hlavy dohromady, takže nám mimo jiných dopřejí i Jaromíra Hanzlíka, Zlatu Adamovskou, Petra Kostku či Dagmar Havlovou. Chybí snad už jen Ota Sklenčka, jenž je mrtvý. Doufám, že herci nebudou v sanitkách jezdit moc rychle. Nepletu-li se, je totiž jejich věkový průměr někde kolem věku, kdy moje generace půjde do důchodu bez důchodu. Ještě nedávno se ho dožívalo spíše méně lidí.

 

 

Sakra! Proč nebýt trochu nekorektní, když už je to i za mé peníze? Překvapilo by mě, kdyby někdo z téhle party nepotřeboval během natáčení skutečnou sanitku.

 

Hlavní otázkou ale je, k čemu vlastně za takových okolností potřebujeme veřejnoprávní televizi? Nebyl bych principiálně proti, byť to vždy znamená povinné peněžní krvácení ve formě koncesionářských poplatků. V zemích jako Velká Británie je to právě veřejnoprávní BBC, kdo produkuje – kromě jiného – nejlepší TV seriály; velmi dobře umí spojit vysokou uměleckou kvalitu se slušným komerčním potenciálem.

 

ČT je tento vzácný talent zcela upřen. V situaci, kdy právě ona produkuje suverénně nejhorší seriály a zábavu, bych jí téhle činnosti zcela ušetřil. Třeba nám Čechům víc vyhovuje americký model, kdy nejvyšší uměleckou kvalitu zajišťují naopak komerční televize brutálně soutěžící o nejlepší scenáristy, režiséry a tvůrce. Ne že by Expozitura byla samozřejmě Wire; taky ale není Nemocnice na kraji města po sto letech.

 

 

ČT - a především my, zákonem vydírání plátci - bychom velmi ušetřili. Na Kavčích horách by totiž konečně mohli stáhnout ČT 1 a ČT 2 do jednoho kanálu, ostatně stejně nemají celé dny co vysílat. A i tak by ještě měli s programem co dělat, aby aspoň trochu za něco stál. Nebo by díry mohli vyplnit tím lepším ze sportu vysílaného na ČT 4, jíž by s Otou Černým taky měli uložit k ledu. Znáte někoho, kdo se chce donekonečna dívat na reprízované zápasy florbalu?