Palestina

Palestina Zdroj: Profimedia.cz

Cena života? Izraelci 1000 bodů, Palestinci 1 bod

Unesený izraelský voják Gilad Šalit se možná pěti letech zajetí vrátí domů. Dohodu mezi hnutím Hamas a Izraelem potvrdil i vůdce Hamásu Chálid Mišál. Izrael prý do týdne propustí 450 vězňů a ostatní z celkového počtu 1027 zadržovaných o dva měsíce později.

 

Radikálové unesli Šalita do Gazy v roce 2006. Vždycky podmiňovali jeho vydání propuštěním několik set vězněných Palestinců. Izraelcům se ale jména na seznamech nezdála. 70 procent Izraelců si myslí, že by měl Izrael na podmínky Hamásu přistoupit. Více než 20 procent soudí, že jejich přijetí zemi ohrozí. Na svobodu se totiž dostanou teroristé včetně 300 doživotně odsouzených.

 

Izrael je neustále z něčeho obviňován, třeba za to, že prý není schopen kompromisu. Dát za jednoho zajatce, který není žádný zločinec, tisíc zločinců, to je skutečně silné kafe. V podstatě by se dalo říci, že je vidět, jak si obě strany konfliktu cení lidského života.

 

Takhle je to totiž pořád. Pro hnutí jako Hamas nemá totiž cenu život nikoho. Nechají vlastní děti křepčit před izraelskými vojáky. Dělají z vlastních rodin živé štíty. Zřejmě potřebují mučedníky, protože v mučednictví se Palestinci vyžívají. Kdyby měli Izraelci kus pláže, postavili by tam hotely a nalákali cizince a vyrazili z nich peníze. Palestinci mají kus pláže a uvažují o tom, jak by se tam mohla vylodit nějaká ilegální flotila s něčím, co by se dalo bez problému dovézt se souhlasem Izraele po souši. Jenomže to by nevypadalo tak dobře a jak by si taky Turecko mohlo honit triko a dělat ze sebe velmoc středomoří.

 

 

Palestinští vůdci mají mimořádný talent zmařit každou příležitost založit si konečně svůj stát. Možná je důvodem to, že žádný Palestinec ani jiný Arab palestinský stát nechce a nepotřebuje. Takhle je možné nechat do "samosprávy" ze Západu pumpovat velké peníze a Západu spílat. Stejně tak jako nechat si dodávat elektřinu a vodu z Izraele a nechat si posílat si další peníze. Naivka by řekl, že jsou Palestinci bojovní a odhodlaní. Normální člověk konstatuje, že jsou vyčůraní. Nevím, jak se to řekne arabsky. Jen by mě zajímalo, co těch tisíc propuštěných hochů teď asi bude dělat. Určitě se půjdou vyučit nějakému mírovému řemeslu a budou každý den chodit do práce, aby se ta bída v Gaze trochu zlepšila. No jak jinak.