Jiří Paroubek a spol.

Jiří Paroubek a spol. Zdroj: Petr Topič / iDnes.cz / Profimedia.cz

Jiří Paroubek: Leváci táhnou doleva

Start nové strany Národní socialisté – levice 21. století je ponižující i na jejího otce-zakladatele Jiřího Paroubka, což je co říct. Především ze tří důvodů.

 

Prvním je samozřejmě materiál, z nějž padlý kápo ČSSD partaj buduje. Tedy je-li možné nazvat okolnosti jejího vzniku, k nimž patří i puč v jiné straně, budováním. Řečeno férově, objektivně a bez jakéhokoli pravicového spiknutí jde spíš o plácání starého bláta.

 

Představit veřejnosti novou stranu s Petrem Bendou a Jiřím Šlégrem po boku, to chce koule! Je to stejné jako uvést s fanfárami Romana Krejčíře do funkce ministra vnitra a jako náměstka přidat Tomáše Pitra. A to radši ani nezmiňuji samotného Paroubka, vůdce toho všeho. Velký bubák se na tiskovce tvářil, jako by měl někoho zastřelit. On sám, případně někdo z jeho kamarádů.

 

Benda je fantastický úlovek, fakt velká ryba! Bývalý teplický vekslák a stánkař, jenž se přes funkce šéfa ústecké ČSSD a kmotra Paroubkovy dcery vypracoval až na dálkového inženýra bankovnictví, má totiž – kromě jiných - výjimečný organizační talent: umí například založit početnou stranickou buňku i tam, kde nejsou žádní lidé. Vsadím se, že Paroubkova partaj bude mít zakrátko víc členů, než má Česko obyvatel.

 

A navíc umí i tolik potřebný etnický přesah: do severočeské ČSSD přitáhl tolik Romů, že se divím, že ho do své vznikající partaje neangažovali spíš oni. Najít správné členy uměl za bagety a za banány. Až teď mě začíná skutečně mrzet, že nevolím v Teplicích.

 

 

A to i kvůli Šlégrovi, jenž se na tiskovce tvářil jak na vlastním pohřbu. Bývalému hokejistovi s přezdívkou „Guma“, jíž dělá čest především při proslovech, bych dal hlas už jen ze soucitu. Paroubek s Bendou s ním šíbují tak zle, že je mi ho upřímně líto. I lidé ze severočeské ČSSD jej totiž popisují jako v podstatě hodného kluka. Jen mu prostě nikdy moc nešla matematika.

 

Zadruhé Paroubek znovu popírá sám sebe. Kdysi tak nenáviděl přeběhlíky z ČSSD, až svou vlastní partaj staví výhradně na… přeběhlících! On i Šlégr si navíc hodlají i v barvách nové strany ponechat poslanecké mandáty, které získali za ČSSD. Zkouším se v duchu podívat do naší moderní politické historie a musím uznat: neznám autentičtější start vlastní politické strany!

 

Možná bych se na to ale měl podívat pozitivně: kdyby Paroubek najednou v politice udělal něco čestného, za což bychom se za něj nemuseli stydět, nebyl by to on. Vlastně až pak by to byl podvod na voličích! Doufám, že stranu už brzy rozšíří čtvrtý do party, Petr Dimun. Myslím, že bude příkladný člen: nikdy v politice neznal nic jiného než právě bláto.

 

Zatřetí - ale možná spíš zaprvé - Paroubek nezakládá novou stranu kvůli programu a idejím, ale kvůli zhrzenosti; bývalý velký šéf, jenž ČSSD řídil jako jihoitalskou rodinu, tolik touží po funkci, že si ji nakonec musel sám stvořit. Přitom je to škoda. Vsadím se, že kdyby nám to v TV upřímně řekl, nějakou funkci bychom mu našli. Ostatně sami bychom si ušetřili budoucí trable.