Jiří Paroubek a spol.

Jiří Paroubek a spol. Zdroj: Petr Topič / iDnes.cz / Profimedia.cz

Přeběhlík Paroubek na postupu, kdo nesouhlasí, ať táhne

Jiří Paroubek už má skoro svoji novou socialistickou stranu a ta má skoro dva členy, Paroubka a Šlégra. Ještě by se možná našel třetí, bývalý člen VV Jaroslav Škárka. A mimo to se ještě třeba připojí jedna další stranička.

 

Byl to pozoruhodný tah, protože předseda ČSNS 2005 Janko byl proti zaplevelení své strany Paroubkem, straníci ho sesadili a vypadá to, že Paroubek má cestu k ovládnutí jejich straničky volnou. Velký expremiér jistě ví, proč to dělá. Získá zadarmo infrastrukturu, oddané straníky, kteří k němu budou vzhlížet jako ke spasiteli. Těch pár nespokojenců bude vyhozeno a Paroubek si neodpustí řeči o tom, kdo byl ten pravý plevel. Bývalý presumptivní premiér bude postupovat asi tak, jako když se "renovuje" nějaký starý dům v centru Prahy. Nechá se fasáda a vnitřek se vybourá a postaví se tam něco jiného. Komu se to nelíbí, ať táhne.

 

Není pochyb o tom, že na levici může panovat z Paroubkova výsadku značná tíseň. Zemanovi chybělo málo a mohl být ve sněmovně a místo posměchu by ho dnes brali všichni vážně. Stačil ale i přes konečný neúspěch uloupit pár klíčových procent. Protože Paroubek nemá jinou ideu, než že by měl získat nějakou funkci a zatopit svým nepřátelům, bývalým přátelům, může sebrat procenta ČSSD, komunistům i Bobošíkové. Také není jasné, jestli půjde proti zemanovcům, nebo se s nimi nějak dohodne. Politika není konec konců věcí idejí a programů, ale zájmů, především momentálních zájmů. V každém případě se v české politice mnohdy hraje o pár procent a tak znepokojení na levici je pochopitelné.

 

 

Paroubek však bude mít proti sobě vždycky jednu velkou nevýhodu. Nové strany, pokud uspěly, vždycky těžily právě z onoho pocitu novosti a naděje na změnu. Jenomže jakou novost a změnu volič cítí, když vidí pohromadě Paroubka, Bendu, Šlégra, ČSNS? Možná vzbudí i zájem. Vždyť někteří lidé chodí i do kabinetu hrůzy nebo na panoptikum a ještě za to platí. Jenomže Paroubek vyšel s projektem příliš brzy a ještě tak nějak zmateně. Nová levice pro 21. století se tu asi moc nerýsuje a názvy pro novou stranu jako LEV 21 jsou zatím trochu nadsazené. Kdyby se strana jmenovala třeba Paroubkovci - SUP 011 bylo by to snad i výstižnější.