Muslim

Muslim Zdroj: Profimedia.cz

Proč se v Česku nesmí debatovat o islamismu

Vedení Vysoké školy ekonomické zrušilo na poslední chvíli panelovou debatu nazvanou Nebezpečí islamizace v ČR. Měla se konat v pondělí 3. října. Proti debatě se prý ve škole zvedl odpor a tak se studentská tajemnice Savina Finardi rozhodla akci nepovolit.

 

Nemělo přitom jít o nějaké obskurní setkání. Akci organizovala studentská organizace Cashflow klub spolu s hnutím AntiMešita. Vystoupit měli předseda Občanského institutu Romach Joch, docent Jihočeské univerzity Martin Konvička, předseda hnutí AntiMešita Valentin Kusák a Béatrice Radosa. To je někdejší konvertitka k islámu, která se dnes k němu staví kriticky. Jednou na svém blogu napsala, že existují umírnění muslimové, ale neexistuje umírněný islám. Podle ní mohou být umírnění komunisté a nacisté, ale ne umírněný komunismus a nacismus.

 

Je zřejmé, že by šlo o lidi jistě vyhraněných názorů, ale nikoli o nějaké asociální xenofoby a rasisty. Podle tajemnice Saviny Finardi ale „skladba hostů nebyla dostatečně vyvážená. V dnešní době a za dnešních okolností se jedná o příliš třaskavé téma, které by zbytečně vyvolávalo emoce, což jsem nechtěla. Naše společnost není na takové téma připravena".

 

Navíc prý přicházely desítky e-mailů od studentů, kteří vyjadřovali pochybnosti, zda se taková diskuse na půdu školy hodí.

 

Takže důvody jsou vlastně tři: skladba hostů není vhodná, společnost není na toto téma připravena a studenti posílali protestní e-maily. Skladbu hostů přitom znala předem a celkem na ní nezáleží, pokud se ke slovu dostane i publikum. Když někde vystoupí Václav Klaus a má jeden názor, je to totéž, jako kdyby někde vystoupilo pět lidí a měli stejný názor. Jde o to, jestli jim někdo smí položit dotaz. Ale to je přece věc pořadatelů umožnit debatu.

 

„Připravenost“ společnosti je jeden z nejnebezpečnějších obratů. Kdejaký autoritářský režim rád přiznal, že by bylo možné zavést svobodu tu a onu, ale „lidé na to ještě nejsou připraveni“. Takže se nikdy nic nezmění, protože lidé nebudou připraveni nikdy. Pokud ale po několika letech perestrojky a glasnosti a dvaadvaceti letech demokracie nejsme připraveni na svobodnou debatu, můžeme to rovnou zabalit, protože lepší už to nikdy nebude.

 

Desítky protestních e-mailů je argument, nad kterým se každý může jen smát. Aspoň ten, kdo ještě pamatuje na rozhořčené „dopisy pracujících“.  Ty studenty bych chtěl vidět.

 

Debata sice neproběhla na akademické půdě, nicméně živelně pokračuje na webu. Zmíněná Béatrice Radosa se ohrazuje na svém blogu: „Připadá mi přímo urážlivé, aby mě někdo nazýval xenofobem a rasistou, když mé vlastní dítě je ‚míchané‘  a celkově v rodině bych měla dosti ‚xenofobního materiálu‘. A právě z těchto důvodů, a mé ‚rasově bohatě namíchané‘ rodiny, je mojí povinností se postavit proti ideologii jménem islám, tím spíš, že ho znám velice dobře, a to i zevnitř, a velice dobře vím, co se hlásají v mešitě, k jakým protizákonným a nenávistným jednáním podněcují, a k čemu mě samotnou chtěli vychovávat. (…) Jsem zdrcená, kam až islám, muslimové a islamofilové jsou schopni zajít, a že se ohánějí, jak je jich tu málo, přitom už teď  zasahují proti svobodě slova. Stále jsem si myslela, že opravdu tady nemáme situaci, jako je v Anglii, Francii a dalších, momentálně již o tom dosti pochybuji. Když dokázali vystrašit vedení školy dopisy ze stran muslimů a islamofilů, to jedině může znamenat, že vedené VŠE má už teď z islámu nahnáno, a klidně se ze strachu postaví proti iniciativě vlastních studentů, kteří přednášku zorganizovali.“

 

Ozývají se samozřejmě i hlasy z druhé strany, třeba na facebooku Petra Akrab-Kohoutová, která odmítá dívat se na muslimy jako na utiskovatele žen a poukazuje na, tom kolik zla se děje v evropských rodinách: „ A víte o tom, že já se v takových zprávách jako jsou vraždy ze cti, kamenování atd. nevyžívám? A nenašla bych žádného muslima, komu by to dělalo nějak dobře. Hlavně že vy nevidíte to samé v ČR že? Tomu se taky nechcete bránit? Např. že matka vyhodí dítě, které porodila z okna, spláchne ho do záchodu, zavraždí své děti, muži mlátí své ženy atd. atd. atd. Hleďte si své kultury, když si myslíte, že je nejlepší.“

 

Diskuse, pokud se tomu tak dá ve všech fázích tohoto procesu říkat, se nezastaví ani kvůli akademickým funkcionářům, ani kvůli e-mailům. Ta debata měla proběhnout a ti, kdo by tam přišli, měli mít možnost říci své pro a proti. O čem by se mělo na akademické půdě debatovat? O hubnutí? O Mozartovi? O tom, jak se letos přemnožila klíšťata a vosy?

 

Skoro přesně před rokem jsme v Reflexu přinesli rozhovor s českou ženou, která se kriticky vyjádřila k poměrům, jaké vládnou v islámských manželstvích. Reakce českých muslimek byla ostrá. Nicméně doufám, že v dohledné době přineseme materiál, který se na věc podívá zase z druhé strany. (Pak to zase schytáme z té první.)