Církev

Církev Zdroj: Profimedia.cz

Vrácení majetku církvím prospěje všem

Vláda se dohodla, že stát odškodní církve za majetek, o který byly okradeny za komunistického režimu. Církvi by se měly vrátit lesy a pole v hodnotě 75 miliard korun a stát jim chce ještě dát dalších 59 miliard korun.

 

Lesy a pole by stát církvím odevzdal během pěti let, pokud jde o peníze, proplácely by se dalších třicet let. Těch 59 miliard korun by se během doby navyšovalo o inflaci. Stát by ještě 17 let platil mzdy duchovních, ale tato částka by se každý rok snižovala o pět procent.

 

Tento návrh je zřejmě jediný, který by ještě mohl projít. Je nutné říci, že kvůli někdejší pomstě poslance Vlastimila Tlustého a dalších, kteří zmařili pokus Topolánkovy vlády o vyrovnání, na tom teď budou nekatolické církve hůř. Tehdy by totiž katolická církev, kde jde asi o 95 procent diskutovaného naturálního majetku, dostala o deset procent méně. Podle tehdejší dohody mezi církvemi a náboženskými společnostmi by tak z celého koláče víc dostali ostatní. Jenže jak se nebudou dávat jen peníze, ale půjde hodně o pozemky, nekatolíci dostanou méně, protože jim míň patřilo.

 

Opět vypukne běžné pohoršení, proč něco dávat církvím a zrovna v době krize. Uvedu už jen praktické důvody. Předně stát kdysi církevní majetek zabavil a sám se zavázal, že bude církve platit. Nikdo k tomu komunisty nenutil. Nikdo ani nenutil demokratické politiky, aby tento stav udržovali ještě dvacet let po pádu režimu. Stát tak na církve dává skoro 1,5 miliardy ročně. Tento transfer by časem skončil. Z dlouhodobého hlediska je to tak, že církve začnou žít za své a nebude je platit sekulární stát. Aby někdo žil "za své", musí ovšem své mít. Už dnes, o čemž se málo ví, platí mnoho církve sami, odhadem polovinu nákladů. Znova je potřeba říci, že ta druhá půlka, kterou dává stát, dává stát z církevního majetku, který ale už šedesát let drží ve své moci.

 

Úlevu by toto řešení znamenalo pro obce, protože by se odblokovaly pozemky, které v některých případech rozvoji obcí brání. Není možné stavět, lidé se stěhují pryč. Pověstná je třeba obec Červená Řečice, kterou současný stav vyloženě dusí.

 

Kde na to stát těch 59 miliard korun vezme? Na to se ptají Věci veřejné. Ty se pořád na něco ptají. Odpověď je jednoduchá: jako na všechno ostatní. Zaplatit 59 miliard během 30 let není tak hrozné, když uvážíme, že tunel Blanka stál 38 miliard za mnohem kratší dobu. Krom toho je třeba odečíst miliardy, které už nebude nutné církvím platit. Ještě může být stát rád, že církve nechtějí náhradu za ušlý zisk, který by za ty roky šel taky do miliard.

 

Celá věc by se měla konečně uzavřít. Vzdor běsnění komunistů a všelijakých pokrokářů.