Ivan Hamšík

Ivan Hamšík Zdroj: Reflex.cz

Milá Evropská unie, strč si svoje milodary za klobouk

Co mají společného Škoda Auto, Seznam. cz, Heineken a ČEZ? Všechno jsou to velké firmy s miliardovým obratem, které prodávají auta, reklamu, pivo a elektřinu. Pomáhají ekonomice i společnosti už jen tím, že existují a prosperují. A pomáhaly by ještě víc, kdyby o své příjmy soutěžily výhradně na volném trhu.

 

Jenže je tu ještě něco: všechny tyto firmy dostávají dotace z evropských fondů. Pod praporem ušlechtilých cílů, jako je hospodářská a sociální soudržnost, putují krásné sumy: Škodě Auto 160 miliónů, Seznam.cz 23 miliónů, Heinekenu 13 miliónů a ČEZ 64 miliónů.

 

Mám obavu, že kdyby napsaly vzornou žádost, dostal by klidně dotaci Apple nebo Microsoft anebo rovnou čínské ministerstvo průmyslu na projekt více vážné hudby do továren.

 

Kdybych jim měl poradit, jak na to, stačí často používat slova jako biotechnologie, inovace, diverzita, tolerance nebo rekvalifikace. Možná si založím poradenskou firmu Vše o dotacích EU a hned do začátků si požádám o dotaci. Jestli vám to přijde jako blbý vtip, můžu vás ujistit, že například ministerstvo pro místní rozvoj má přiděleno 200 miliónů korun na zajištění obecné informovanosti o fondech EU.

 

Rozsah dotací a seznam příjemců jsou skutečně obludné. Přísun peněz ovšem není pouze doména ministerstev, obcí nebo velkých firem. Například vlastník hotelu už dneska nemusí vynikat podnikavostí a kvalitou služeb, nýbrž uměním dobře napsat žádost. Tak třeba hotel Alice dostal injekci 29 miliónů a Davídek 45 miliónů. Jak k tomu přijde penzión Zdenka nebo ubytovna Honzíček, to mně nikdo nevysvětlí.

 

Aby to nebylo tak deprimující, dá se v seznamu dotací najít třeba projekt Jaro, léto, podzim, zima v zahradě je vždycky prima (2,5 miliónu, město Dubá) nebo Předvídání kvalifikačních potřeb trhu práce, na což zřejmě na ministerstvu zaměstnají věštce a astrology. Mají na to příjemných 71 miliónů.

 

Oblíbeným cílem dotací jsou také rybí přechody, což nesouvisí s věkem ryb ani se zebrami na silnici – jsou to takové rybí objížďky kolem jezů.

 

Ryze prakticky a bez zbytečných ideálů přistoupili k dotacím na ministerstvu obchodu a vypracovali si projekt na nákup dataprojektoru, fotoaparátu, USB paměti, propisek a vizitek. Navrhuju ještě přezůvky pro úředníky.

 

Celkem pochopitelně se potřebuje povyrazit Svaz účetních (to musí být partička!), takže si za milión korun uspořádá tréninkový program.

 

Evropská unie myslí na všechny, takže čtyři milióny dostanou i komerční sexuální pracovnice v jižních Čechách na poradnu Rozkoš bez rizika.

 

NA BUDOVATELSKÝ BLÁBOL

Rozvojem lidských zdrojů ke zvýšení efektivity a k překonání finanční krize dostane jakýsi Svaz zpracovatelského průmyslu 19 miliónů. Toto sdružení chce paradoxně podporovat podnikatelské prostředí, přičemž se zaměřuje na dotace. Těžko vymyslet větší protiklad, než jsou dotace a zdravé podnikatelské prostředí. To se nejdřív násilím někomu sebere (daně), aby se potom jinému mohlo úřednicky přidělit (protekce, korupce).

 

Rád bych ti řekl, milá Evropská unie, strč si svoje milodary za klobouk. Radši se obejdu bez cyklostezky a opraveného rybníka než se vzdát soutěživosti a podnikavosti. Radši to ještě pár let vydržím na rozbité silnici než žít s vědomím, že lobbing, korupce a přítelíčkování mají být motorem nové Evropy.

 

P.S. Pro zájemce: www.strukturalni-fondy.cz, kliknout na Aktuální stav čerpání a pak na Seznamy příjemců