Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jiří Benák / iDNES.cz / Profimedia.cz

Už i Babišovi leze na nervy korupce

Pan podnikatel Babiš promluvil o tom, že všude je korupce. Mohl by o tom něco vědět. Je to jen jako kdyby vylezl Jiří Grygar a sdělil, že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce.

 

Zajímavé je, proč Babiš a další s tím vycházejí teď. Už více komentátorů upozornilo, že je tu jakási paralela s listopadem 1989. Tehdy se StB pokoušela vyvolat provokaci (mrtvý student Martin Šmíd) a pak ji využít ve svůj prospěch. Úspěch byl jen částečný. Režim se zhroutil, místo toho, aby byl nastolen nějaký socialismus s lidskou tváří. Kradlo se ve velkém, ale možná nekradli vždycky přesně ti, kteří krást chtěli. Bývalí komunisté a estébáci, zkrušení lustračním zákonem, buď propadli depresi a poněkud předčasně se věšeli, nebo se dali na podnikání.  Měli přece tolik kontaktů, že, doma i v cizině.

 

Jedna z interpretací roku 1989 je, že režim už nebyl výhodný pro nikoho, kromě úzké vrstvy funkcionářů. Chytří estébáci věděli, že to tak dál nejde, hospodští a zelináři narazili na strop možností jak si „naakumulované“ peníze užít. Obyčejný člověk žil jako v kleci. Tak to všechno najednou padlo.

 

 

Babiš asi ví, co dělá. Zřejmě korupce dosáhla takové míry, že i profíkům a protřelým jedincům se to začíná prodražovat. Každý, kdo zná prostředí drobných podnikatelů, ví, že dát výpalné deset procent za zakázku je normální. Jenomže to není normální a musí to štvát. Jsou to prostě peníze, které chybí. U Babišů a spol. půjde o stamiliony a miliardy. Tam někde „dole“ o pár tisíc. Jenomže pro běžného člověka 10 tisíc měsíčně je hodně.

 

Asi už i otrlým bossům s kontroverzní minulostí došla trpělivost. Tak uvidíme, jak jsou silní.