Jsou elektromobily skutečně tak šetrné?

Jsou elektromobily skutečně tak šetrné? Zdroj: Tomáš Tesař

Jsou elektromobily skutečně tak šetrné?
Jsou elektromobily skutečně tak šetrné?
Jsou elektromobily skutečně tak šetrné?
Jsou elektromobily skutečně tak šetrné?
Jsou elektromobily skutečně tak šetrné?
12
Fotogalerie

"Nahrajte mi tam třeba Maserati!", může zaznít brzy v autosalónu

Jsou elegantní, šetrné k přírodě a vlastně i k peněžence. A jsou tiché. Moment, jenže je to vždy výhoda? Bavíme se o elektromobilech.

Britské ministerstvo dopravy jedná s představiteli EU i úřadů v Americe o limitu "minimální hlučnosti". Čtete správně, bavíme se o minimu, nikoliv maximu. Bezhlučná auta totiž můžou být nebezpečná.

 

Týká se to nejen elektromobilů, ale i některých hybridů, které se rozjíždějí či v malých rychlostech popojíždějí jen "na elektřinu". Ostatně i u českých pump se vám mohlo stát, že jste při chůzi k pokladnám rozjíždějící se či dojíždějící hybrid neslyšeli. Ve městě pak mohou být nebezpečné pro chodce i cyklisty.

 

A jak poznamenává britský nedělník Sunday Times, který zprávu přinesl, stále tišší jsou i motory na benzin či naftu. I ty často spadají pod limit, který britští úředníci navrhují nastavit na 40 decibelů. Není to žádný rachot, tuto míru hluku prý má i hlasitější lednička.

 

 

Co s auty či motory, které minimální limit v malých rychlostech nesplní? Bude třeba jim nějaký zvuk "dodat". A tady se otvírá možnost pro zajímavý marketing. Nissan už dnes nabízí pro nové majitele elektroauta Nissan Leaf - pochopitelně za příplatek - zvuk kosmické lodi Enterprise ze seriálu Star Trek.

 

Fatnazii se meze nekladou. Klukovský sen si mohou splnit ekologicky zaměření muži v krizi středního věku. Na Maserati či Porsche s jejich emisemi ani nepomyslí. Ale můžou si do svých elektrických vozítek aspoň nechat nahrát burácení jejich motorů.

 

Podívejte se do fotogalerie na snímky pořízené fotoreportérem Tomáše Tesařem na právě probíhajícím závodě elektromobilů z Paříže do Prahy. V elektroautě postaveném na podvozku Škody Superb se zúčastní i česká posádka. Reportáž hledejte v právě vycházejícím tištěném Reflexu.