Řidič

Řidič Zdroj: Profimedia.cz

Zákonodárci zlikvidovali osobu blízkou. Konečně

Poslanci rozhodli, že řidiči se už nebudou moci vymlouvat na to, že přestupek v jejich autě spáchala "osoba blízká". Třeba když někoho chytí radar při překročení rychlosti. Už bylo na čase.

Za provoz vozidla bude teď zodpovědný majitel, bez ohledu na to, kdo auto řídil. Majitel bude muset zaplatit pokutu až do výše 10 tisíc korun. Jen nepřijde o body.

 

Ustanovení, že člověk nemusí práskat na své příbuzné, je pochopitelné a lidské. Stejně jako že nemusí udávat sám sebe. Problém je jen v tom, že se najednou vynořilo v Česku tolik bližních, že by s tím nepočítala snad ani církev. Dalo by se pochopitelně namítnout, že skutečně existují případy, že auto jste neřídili vy, ale třeba manželka nebo syn. Jenomže k čemu jsou předpisy, které nelze vymáhat? Pokuta 10 tisíc je vysoká, ale není likvidační. To, že majitel nepřijde o body, je fér pravidlo. Ne všichni pachatelé přestupků totiž lžou, ne všichni si musí všechno pamatovat. Je třeba dát šanci zákonu i lidem. Zásada, že si to mají lidé vyříkat mezi sebou, je celkem lidská. Budou pochopitelně výjimky, které třeba někoho poškodí. (Opravdu řídila "osoba blízká", ale na pokutu vám nepřispěje.)

 

 

Jenže takový už je život. Zákony se odvozují z běžného a pravděpodobného stavu věcí, opak by nedával smysl. V každém případě se dá očekávat, že počet bližních v Česku poklesne. V tomto případě ale není čeho litovat.