Jiří Dolejš

Jiří Dolejš Zdroj: Profimedia.cz

Česká televize: S KSČ(M) na věčné časy!

Doufám, že jsem jen blouznil. Zapnu Události, komentáře na ČT a v hlavní diskusi o daňové reformě vidím kromě Martina Kocourka z ODS i komunistu Jiřího Dolejše!

Co dělá komunista v demokratické diskusi o daních? A co vůbec dělá komunista v jakékoli demokratické diskusi? Není náhodou komunismus zločinnou ideologií, jíž by veřejnoprávní médium nemělo propagovat stejně jako cokoli jiného zločinného a tudíž společensky nebezpečného – například pořad Výletníci?

 

Ano, vím: ČT je v podobně svízelné situaci jako prodejná holka; i ona musí ke spokojenosti obsloužit všechny kunčafty včetně těch nejhorších, v jejím případě politiky. Když jim nedá, nebudou prémie. A když nebudou prémie, nebudou velké tříkolky. Ostatně zeptejte se končícího šéfa Jiřího Janečka.

 

 

Pozvat ale do diskuse o daních coby jediného oponenta vlády právě komunistu? Co má zrovna komunista co říkat k daním, když komunisté přivedou každou zemi k bankrotu, kdy nikdo stejně žádné daně neplatí? Pozvat komunistu do odborné diskuse o daních je jako pozvat zloděje do odborné diskuse o zabezpečení domu: při první příležitosti vás taky ožebračí. Na rozdíl od zloděje vám na to ale dá papír.

 

To ČT nemohla pozvat aspoň někoho z ČSSD, jíž říkáme demokratická opozice? Vím, že to teď není úplně snadné: ČSSD už delší dobu zastřešuje tři různé strany se třemi různými názory, byť často stejně hrůznými; jednu kolem Bohuslava Sobotky, druhou kolem Michala Haška a třetí kolem Jiřího Paroubka. Přesto: i všichni tito tři dohromady jsou principiálně lepší než jediný komunista.

 

ČT má pro komunisty vůbec slabost. Běžně je zve do vážných politických debat o všem možném včetně ekonomiky či zahraniční politiky. Kovaní sympaťáci jako Vojtěch Filip nám pak kazí nejen nedělní oběd, ale i večerní zpravodajství a sem tam i pondělní noviny – to když se moc uřeknou. Nemohli by v ČT konečně na obrazovku pozvat nějakého svého hlavouna, řekněme klidně Janečka, když teď končí, který by všem divákům řekl: dali jsme hlavy dohromady a rozhodli se, že ode dneška už nebudeme do vaší televize zvát žádné zločince.