Vládní krize? Nešlo jen o atentát na dvě strany vládní koalice, ale politiku jako takovou, říká Petr Hájek.

Vládní krize? Nešlo jen o atentát na dvě strany vládní koalice, ale politiku jako takovou, říká Petr Hájek. Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

Petr Hájek žaluje: Jsem to ale poskok!

Prezidentský vicekancléř Petr Hájek znovu promluvil a znovu je to pěkná bžunda! Tentokrát nejde o opice, devianty či Usámu bin Ládina, ale o žalobu na ministra zahraničí.

Karel Schwarzenberg totiž Hájka v rozhovoru označil za poskoka, jehož má prezident na špinavější ideologickou práci. Třeba když nám potřebuje sdělit něco o homosexuálech, ale nechce sám vypadat úplně hloupě. A hluboce věřící katolík Hájek, jenž intelektuálně neprožívá nejšťastnější období, v takových momentech rád nastaví tvář - poslední dobou spíš obě.

 

Nyní nastavuje rovnou tři, samozřejmě kdyby je měl; i Hájek je muž pouhých dvou tváří. Chudáka knížete Schwarzenberga totiž nechce honit po soudech kvůli urážce své, ale „instituce prezidenta“! Podle něj prý prezident nezaměstnává žádné poskoky a ani člen vlády jej takhle nesmí beztrestně urážet.

 

Samozřejmě že ne. Právě jsem doma prolétl Klausovy knižní Zápisky z cest a musím uznat, že kromě gramatických chyb jsou tam i fantastické postřehy: třeba že se s ním po přednášce na Kolumbijské univerzitě směli fotit jen hosté, kteří zaplatili částku „nejméně se třemi nulami a knihu jsem musel podepsat těm, kteří zaplatili ještě o nulu více.“ Někdo takový si beztrestné urážení fakt nezaslouží!

 

 

Ale zpět k Hájkovi, titánovi logiky. Protože není žádný prezidentův poskok, zažaluje knížete za to, že se o něj otřel tím, že řekl, že Hájek je jeho poskok, takže on teď coby jeho poskok… Sakra, sám se v tom ztrácím! Kdo je tady vlastně poskok? Doufám, že kníže půjde bručet, až se promění v opici!