Ladislav Bátora a Ladislav Jakl

Ladislav Bátora a Ladislav Jakl Zdroj: Michal Šula / MF Dnes / Profimedia.cz

Petr Holec: Bátora by měl zmizet. A s ním i Klaus

Bátoriáda nekončí. Ministři TOP 09 ve středu odešli kvůli Ladislavu Bátorovi ze zasedání vlády. Odejít by ale měl Bátora. A s ním i prezident Václav Klaus.

Jeho lidé totiž tenhle mimořádně nešťastný politický zjev se slabostí pro nácky, selky a knedlíky ze svých řad před časem vytáhli, zatřepali jím a udělali z něj vysokého státního úředníka. Když on, proč ne třeba Tomáš Vandas? Z vlastní zkušenosti reportéra vím, že nás Čechy má ještě radši než Bátora.

 

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czHradem dosazený šéf personálního odboru ministerstva školství, o jehož názorech bychom podle Klause měli diskutovat, protože jsou autentické, na svém facebooku napsal o ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi: „Chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská, když ho minimálně ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj.“

 

Je to fantastický příběh! Celá vládní koalice je z Bátory nešťastná, přesto ale není schopná se tohoto podivína zbavit. Pak ovšem nevládne ona a vládne někdo úplně jiný – řekněme jistý Ladislav Jakl.

 

 

V tom případě bychom měli rychle změnit ústavu, v níž máme už pár let napsané jisté institucionální uspořádání. Třeba to o dělbě práce mezi vládou a prezidentem. A z ní to vychází celkem jasně: vláda vládne, prezident odemyká a zamyká hradní bránu ruským turistům. Ve volném čase může napsat i nějakou osobnější knihu, ale ne moc často.

 

Anebo by stačilo se na ústavu blížeji podívat. Pak bychom totiž zjistili, že prezident dávno neplní svou funkci. Už zhruba osm let neprezentuje zemi, ale především sám sebe. Kdo mu například uložil: Jeď do Chile a ukradni tam pero? Nebo jeď do Austrálie a neprojdi…. Proč ne. V tom případě to ale může jako většina z nás dělat za vlastní peníze. Prezident si samozřejmě klidně může říkat dál, ale jen před manželkou Livií.

 

Být premiérem Petrem Nečasem, zvednu hned telefon a vyhodím Bátoru. Protože jestli to neudělá on, udělá to za něj zase ministr financí Miroslav Kalousek. A pak nebude ODS mít jistých ani osm procent naší přízně.