Reflexismus

Homosexualismus. Další –ismus, kterým nás v minulých dnech obšťastnil prezident Václav Klaus. Už v minulosti „vymyslel“ mnoho podobných výrazů, jimiž častoval své protivníky: Evropeismus. Environmentalismus. NGOismus. Humanrightismus. Havlismus.

 

Vlastně vůbec nic nového. Celé dějiny lidstva jsou plné –ismů. Většinou mají ale negativní konotaci. Například: Komunismus. Anarchismus. Fašismus.

 

Socialismus. Nacismus. Islamismus. Rasismus. Sexismus. Despotismus. Ateismus. Oportunismus. Nacionalismus. Feminismus. Šovinismus.

 

Některé zavedené i nové –ismy ale naopak evokují něco pozitivního: Kapitalismus. Optimismus. Radostismus. Nádherismus. Štěstismus. Pohodismus. Dovolenkismus. Láskismus.

 

Vraťme se ale k Václavu Klausovi a jeho velké zálibě ve vymýšlení –ismů. V souvislosti s osobou prezidenta nás napadají zejména tyto významné –ismy: Jájsemtoříkalismus (stav setrvalý). Tužkismus (naplno propukl letos v Chile). Blondýnismus (stav setrvalý). Bezpečnostní rámismus (naplno propukl letos v Austrálii). Ješitoismus (stav setrvalý). Sebechválismus (naplno propukl před mnoha lety). Neklausismus (bude to stav setrvalý po odchodu z funkce prezidenta).

 

To pak ale nastane velký smutnismus, Václav Klaus byl skvělý pro refl exismus …