Bill Gates

Bill Gates Zdroj: Profimedia.cz

Microsoft Word nemluví sprostě. Řekněte NE přehnané korektnosti Billa Gatese!

Při přípravě článku o stavu prostituce v Česku jsem narazil na zajímavý fenomén: Jinak skoro dokonalý Word nezná oblíbené a výstižné slůvko „bordel“.

 

A když jsem došel do poloviny korektur - píšu v jiném textovém editoru a ve Wordu si dělám korektury až nakonec - ukázalo se, že tento jinak velmi spolehlivý korektor nezná ani staré, dobré a osvědčené, tradičně české slovo „kurva“ - a to ani jako podstatné jméno, ani jako citoslovce!

 

 

Přemýšlel jsem o tom, co to má znamenat. První, co člověka napadne, je, že firma Microsoft najala pro vytváření slovníků svého editoru osobu, co zná jen salónní spisovnou češtinu a pořádně česky vlastně neumí. Tohle vysvětlení je ale vzhledem k tomu, co je Microsoft, velmi nepravděpodobné - ti si spíš právě naopak dali tu práci, aby na tuhle činnost najali někoho, kdo umí česky velmi dobře; v jiných kontextech přece Word koriguje zcela správně!

 

Zbývá tedy asi jediná možnost: Billovi lidé mají pocit, že by nás měli učit, abychom nemluvili sprostě, a proto každé sprosté slovo automaticky červeně označí jako chybu, i když je gramaticky i obsahově správně použité. A to bychom, KURVA, neměli Microsoftu trpět! Neodstraňujte ta slova, ač jsou označena jako chyba. Trvejme na výstižných sprostých slovech v košatých textech, neb činí jazyk košatějším a barevnějším, Billovi navzdory!

 

Článek o prostituci v Česku najdete ve čtvrtečním Reflexu.