Dolar

Dolar Zdroj: Profimedia.cz

VIDEO: Jak byla přesně předpovězena hypoteční a finanční krize

Pořád slyším, že krize přišla neočekáváně a nikdo ji nepředvídal, kromě katastrofistů, kteří předpovídají to nejhorší vždycky. A komunistů, kteří to přičítají jakési vnitřní vlastnosti kapitalismu – jednou se prý musí zhroutit. Jenže není to pravda. Americký ekonom Peter Schiff v letech 2006 a 2007 přesně popsal mechanismus, jak k tomu dojde.

 

O rostoucím nebezpečí Schiff vlastně mluvil už někdy od roku 2002. Přitom to není žádný komunista či zastánce znárodňování a regulací. Naopak. Schiff, šéf investiční společnosti Euro Pacific Capital, za vytvořením předpokladů pro krizi vidí politiky a centrální banky.

 

 

Význační bankéři, investoři i ekonomové se mu smáli. Na videu se s ním dokonce chce vsadit Arthur Laffer, který v roce 2006 tvrdil, že je vše v pořádku a ekonomika na tom nikdy nebyla lépe. Schiff poukazoval na to, že ono zdánlivě rostoucí bohatství pochází jen z rostoucích cen nemovitostí, podporované vládou. Chybí úspory a nabývají dluhy. A jednou to musí prasknout. Prasklo. Podívejte se na video z let 2006 a 2007, kde Schiff popisuje mechanismus prasknutí bubliny. Video je se slovenskými titulky (v případě, že se vám nezobrazí, kliknutím na CC vpravo v liště si titulky zobrazíte).