bobr

bobr Zdroj: Profimedia.cz

Zastavme bobrocidu! Úředníci chtějí zdecimovat ohroženou (a roztomilou) populaci

Státní úředníci zešíleli a rozhodli se zdecimovat populaci roztomilých bobříků, která se u nás utěšeně rozrůstá. Pomozte zabránit tomu zločinu!

 

Při veškerém zacházení s bobry je třeba mít na paměti hned čtyři body, které jsou pro bobry zcela zásadní. Shrňme si je: Bobr je ohrožený. Bobr je chráněný. Bobr je roztomilý. Bobr je původní a nedílnou součástí české přírody.

 

 

Bez ohledu na uvedené skutečnosti má vláda brutální a netolerovatelný záměr: V Česku se rozjede  dosud největší projekt na obranu před škodami způsobenými  bobrem evropským, takzvaná akce bobr. Státní úředníci arogantně argumentují tím, že se bobří populace za poslední léta zvýšila šestkrát (což je pravda a měli bychom z toho mít radost) a že bobr okusuje stromy, ucpává odtokové kanály vodních toků, ničí hráze a žere vzácné stromy lednicko-valtického parku. Všechny tyto argumenty jsou liché - rozeberme je jeden po druhém.

 

Okusování stromů je přirozeným právem bobra, stejně jako je přirozeným právem kormorána žrát ryby. Chránit proto přírodu před bobřím okusem ve skutečnosti znamená do té přírody nepřijatelně zasahovat a ničit ji. Odtokové kanály vodních toků jsou umělým zásahem do přírody, který nemá žádné lepší opodstatnění než zcela pofiderní ochranu lidských sídel, která ovšem do původní krajiny také nepatří. Proto je to, že bobr tyto kanály ucpává, vlastně dobře. Ničení protipovodňových hrází je opět příspěvkem bobříků k původnímu stavu přírody. Povodeň je přírodní úkaz, který pomáhá zavlažovat lužní luka a lesy, a měli bychom usilovat o návrat povodní do krajiny, ne o jejich eliminaci. A bobříci s tím návratem k přírodě vlastně pomáhají. Konečně za zkázu valticko-lednického parku bychom měli být bobříkům vyloženě vděční. Exotické stromy, které tam rostou, nepatří do moravské přírody, a jediným úkolem ochranářů by mělo být sledování toho, zda se po žraní exotických dřevin nedělá bobříkům špatně. Pokud ano, je třeba stromy urychleně pokácet.

 

 

Prostě - vládní argumenty proti bobrovi neobstojí a ukazují, že Nečasova vláda nehájí zájmy nejen občanů, ale dokonce ani bobrů.