Minority Report

Minority Report Zdroj: Youtube.com

Velký bratr vás vidí: Amerika nasazuje detekční protiteroristický systém

Pamatujete na film Minority Report s Tomem Cruisem, kde podivní mutanti viděli do budoucnosti a předem upozorňovali na budoucí zločiny? V Americe postoupil do další fáze systém, který má umět něco podobného. Nebude ovšem využívat mutanty, ale senzory sledující lidské chování.

 

Na svém webu o tom píše časopis Nature a zpráva nepozorovaně proběhla i českými médii. Systém by se v budoucnu mohl využívat především na letištích, prý kvůli odhalování případných teroristů. Senzory systému dálkově vyhodnocují teplotu, zorničky, tep, způsob pohybu a další projevy člověka. Název? Future Attribute Screening Technology (FAST).

 

 

 

„To je přesně to, co vy ovce potřebujete, abyste se cítili bezpečně, zatímco se pasete a sledujete všechno, na čem nezáleží. Teď, když budete koukat na Britney Spears na Pepsi stadionu, nebudete cítit nebezpečí od Američana sedícího vedle vás, velký bratr má všechno pod kontrolou. Korporátní fašismus je úžasný, že?“ stojí v jednom komentáři pod videem.

 

 

To je problém. Díky novým technologiím budeme sledováni už opravdu všude a díky FAST můžeme být třeba kvůli nervozitě, spěchu či horečce i vážně podezřelí zločinci. Zatím se systém testuje a zástupci vývojářů uklidňují, že budou odstraňovat nedostatky. Ale stačí to?