Zdroj: Archiv

2
Fotogalerie

Přimrzlé dveře neodtrhávejte! Radši na ně poťukejte…

Přestože výrobci vymýšlejí zlepšováky všeho možné, vlhkost se v zimě dostane všude. Takže dveře u aut přimrzají dnes jako kdysi. Jedno zda u starých vozů nebo u nových. Ten, kdo včas myslel na prevenci, zamrzlý vstup řešit nemusí. A pokud patříte mezi ty, kterým dveře zatuhnou, hlavně za ně netahejte!

Evergreenem podzimních rad pro motoristy bývalo ošetření dveřních zámků. S rozšiřováním dálkových či bezkontaktních odemykání už to řešit nemusíme a tak je fuk, zda necháváte lahvičku s rozmrazovačem doma nebo v autě - také vzpomínáte na bezmocné pohledy do nedobytného vozu s přípravkem v přihrádce? Zato se ale nepodařilo vymýtit přimrzlá dveřní těsnění.

Hrozí velká škoda

Pokud už vám dveře přimrzly, hlavně auto nepolévejte horkou vodou. Také odolejte pokušení vyřešit to hrubou silou tahem. S velkou pravděpodobností byste tím poškodili těsnění. A není zrovna levné. Obvykle bývají na každých dveřích dvě - vnitřní a vnější. A každé z nich vyjde zhruba na tisícikorunu. Řešení je překvapivě snadné: obejděte auto a hledejte dveře, které přimrzlé nejsou. S víkem kufru obvykle uspějete – akorát majitelé sedanů mají smůlu, protože se kufrem za volant neprotáhnou. Pokud neuspějete, tak místo lomcování naopak dveře přimáčkněte a poklepávejte na okolí okenního rámu a zámku. Až pak můžete s citem tahat.

Řešení předem

Nejlepší je prevence. Vyplatí se investovat do přípravků na ošetření pryže. Jsou na bázi glycerinu nebo loje a má je ve svém portfoliu každý známější výrobce autokosmetiky. Bez potíží je lze sehnat na každé dobře vybavené čerpací stanici. Ceny malých balení začínají okolo stovky. Lakýrníci ovšem varují před přípravky s obsahem silikonu. Pokud by totiž byly v těchto místech v budoucnu nutné opravy laku, už by se nepodařilo plochy odmastit.

Archiv