Zdroj: Husqvarna

Rady odborníka: Jak vybrat vhodnou sekačku pro vaši zahradu a jak správně sekat trávník?

Při frekvenci sekání jednou za týden se nás údržba trávníku v našich podmínkách týká zhruba dvacetkrát za rok. Je proto velmi důležité, s čím pracujeme, kolik času tím strávíme a jaký je výsledek naší práce.

Kritéria pro výběr sekačky

Prvním kritériem při výběru sekačky je jednoznačně velikost travnaté plochy. Záběr sekačky by měl být takový, aby nám posekání trávníku netrvalo déle než hodinu. Záběr do 40 cm stačí na plochy o rozloze do 500 m2, sekačky se šířkou záběru 40–56 cm jsou vhodné pro pozemky o rozloze 500–2000 m2. Na větší rozlohy je rozumné pořídit zahradní rider. Tento stroj ušetří čas i námahu, navíc jej díky širokému příslušenství můžete používat celý rok. Na malé plochy pak můžeme zvládnout pomocí mechanické vřetenové sekačky, která má čistý střih a vyžaduje pouze naši sílu. Na menší trávník lze použít i elektrickou sekačku, která je napájena ze sítě 230 V nebo z akumulátoru.

Husqvarna

 Než vyjedete na trávník

Všechny sekačky mají jedno společné – pro kvalitní péči o trávník musejí mít ostré žací ústrojí, ať už vřeteno, nebo nůž.  Udržované ostří vám ušetří spoustu námahy. Jestliže travní stéblo není ustřiženo či useknuto čistě, zvyšuje se riziko dehydratace a zanesení houbovité infekce.

Kdy je ten správný čas?

 Nejlepší je sekat za sucha, protože mokrá tráva ulpívá na žacím ústrojí, zvyšuje namáhání motoru a sekačku znečišťuje. Základní pravidlo říká, že by neměla být useknuta více než jedna třetina délky stébla trávy. Současně by tráva neměla být zkrácena na méně než 40 mm, jinak by docházelo k rychlejšímu vysušování půdy. Posečenou trávu většinou sbíráme do koše, můžeme ale také mulčovat, kdy nůž trávu rozseká na malé kousky, které v trávě zetlí a poslouží jako přírodní hnojivo. Mulčování je vhodné při častějším sekání a na zahradách lučního typu.