Zdroj: Husqvarna

3
Fotogalerie

V zimě i v létě: Zahradní ridery a traktory najdou využití po celý rok

Dokonale upravená zahrada je snem každého zahradníka. Ať už jste majitelem malého, nebo velkého pozemku, užitečným pomocníkem v péči o váš pozemek může být zahradní rider nebo traktor. Nejen, že s ním zvládnete pohodlně a rychle obstarat plochy o rozměrech, které by s ručně neseným nářadím vůbec nepřipadaly v úvahu, ale navíc si můžete k vašemu stroji pořídit rozsáhlé příslušenství, a zapojit tak vašeho pomocníka na čtyřech kolech do většiny činností spojených s údržbou velkého pozemku.

Rider, nebo traktor?

Tomáš Nevečeřal, produktový specialista firmy Husqvarna, radí, na co se při rozhodování mezi traktorem a riderem zaměřit: „Stejně jako při vybírání jakéhokoliv jiného stroje určeného k péči o určitý pozemek musíte vzít nejprve v úvahu tvar daného pozemku a jeho členitost. Rozloha v tomto případě nehraje tak zásadní roli, protože jak rider, tak traktor jsou stroje určené k péči o plochy velkých rozměrů. Liší se od sebe ale způsobem zavěšení žacího ústrojí.“

Rider vyniká svou obratností

Ridery, které jsou vybaveny vpředu zavěšeným žacím ústrojím, jsou ideální pro pozemky s četnými překážkami, jako jsou například stromy, keře, lavičky, zídky a podobně. Využijete je také na nerovném nebo kluzkém terénu. Díky širokému příslušenství, jako jsou zametací kartáče, sněhové radlice nebo frézy, rozmetadla, provzdušňovače, odmechovače a v neposlední řadě přívěsné vozíky, z riderů uděláte užitečné pomocníky po celý rok.

Ridery Husqvarna jsou navíc vybaveny kloubovým řízením, díky kterému se zadní kola dostanou snadno pod stroj, čímž se minimalizuje poloměr otáčení. To znamená, že při plném záběru volantem vám zůstane jako neposekaná plocha pouze velmi malý kruh, což skvěle využijete například při sekání trávy kolem stromů. Díky tomuto unikátnímu systému navíc stroj zůstane i při plném otočení kol stabilní.

Traktor je výkonným a spolehlivým strojem na opravdu rozsáhlé plochy

Traktory oceníte při práci na opravdu rozsáhlých plochách, tyto stroje navíc vynikají svým vysokým výkonem, takže jsou ideální i do nerovného terénu. Jsou zárukou perfektního, rychlého a velmi pohodlného posečení trávníku na všech typech zahrad až do velikosti 5 000 m2. Mají také vynikající trakci a stabilitu díky dobrému rozložení váhy mezi přední a zadní nápravou stroje. Traktory Husqvarna však nezůstávají oproti riderům pozadu ani s manévrovacími schopnostmi. Díky technologii U-Cut objedete při práci všechny překážky mnohem těsněji než s klasickým traktorem, práce je tak mnohem efektivnější. Lze jej stejně jako rider využívat po celý rok, záleží jen na vás, jaké příslušenství k němu připojíte.

U výběru šíře žacího ústrojí platí stejné parametry jako s ridery. Pokud jsou na upravované ploše překážky, zvolte kompaktnější traktor s malou šířkou žacího ústrojí. Pro sečení kopcovitého či svažitého terénu si vyberte model se širšími pneumatikami a větším motorem. Na nerovný povrch se hodí traktory s žacím ústrojím s kolečky, která zabraňují poškození trávníku. Traktor s hydrostatickou převodovkou se ovládá podstatně snadněji než traktor s manuální převodovkou.